Koopclimax in het aandeel Galapagos

Op 11 april werden in het kennisportaal verschillende gaps in de grafiek onder de aandacht gebracht. Gaps zijn koersgaten in de grafiek die informatie geven over de emoties achter de koersbewegingen. In deze update wordt aandacht besteed aan enkele gaps die nu het einde van een stijgende trend lijken te voorspellen.

Op 16 september 2016 werden ‘drie parels van aandelen’  benoemd op basis van technische analyse. Het betrof de aandelen Galapagos (+50%), BE Semiconductur (+49%) en Wessanen (+27%). De AEX-index is sinds 16 september met bijna 17% gestegen en de AMX-index sindsdien met ruim 18%.

Het aandeel Galapagos

Het aandeel Galapagos toonde op 18 april jl. een opwaartse uitbraak boven EUR 85. De koers opende op EUR 86,64 boven een weerstandslijn (rond EUR 85) en ook boven de hoogste intraday noteringen van de voorafgaande dagen (zie grafiek). De vreugde was van korte duur, want de slotkoers belandde op EUR 83,30. De tradingrange tussen de openingskoers en de slotkoers overschaduwde na afloop van de handelsdag de hoog-/laag dagrange van een dag eerder, dus er was sprake van een ‘engulfing bear’-patroon.

Op weekbasis blijkt eveneens sprake te zijn van een ‘engulfing bear’-patroon, dus het risico van een koopclimax wordt hierdoor bevestigd. Wat resteert zijn nu de verkopers.

Galapagos op uurbasis

Het aandeel Wessanen

Het aandeel Wessanen toont in de grafiek op dagbasis in de afgelopen maanden verschillende gaps. In oktober 2016 viel de beurskoers terug onder een voorgaande top na een test van de bovenkant van het stijgende trendkanaal.

‘Gaps should be filled’ luidt een bekend gezegde en dat geldt in het bijzonder voor koershiaten die ontstaan tijden elkaar overlappende koersbewegingen. De gap werd in december gesloten na een hervatting van de opgaande trend. Opnieuw deed zich in februari jl.  een vergelijkbare gap-down situatie voor.

Deze gap is zojuist tijdens de handelssessie op 21 april gesloten, maar er is bij de openingskoers ook een gap ontstaan die rond EUR 13 gesloten moet gaan worden.

Immers, deze gap doet zich voor in een handelsgebied tussen een bodem rond EUR 12,05 en een koerstop op EUR 14,3650. Een stapje terug voordat de opgaande trend wordt voorgezet lijkt het meest waarschijnlijk

Wessanen op dagbasis

BE Semiconductor

Een break-away gap zien we recent terug in de opwaartse versnellingsfase van het aandeel BESI. De neerwaartse gaps die vorig jaar in oktober en november ontstonden werden naderhand weer gevuld met een koersnotering dankzij het feit dat de stijgende steunlijn intact bleef.

Op basis van de actuele trendlijnanalyse ziet het ernaar uit dat BESI in toenemende mate belangstelling geniet onder de kopers. Het proces van hogere bodems wordt steiler. Vanuit risicobeheer  lijkt het wel raadzaam om nu ook voorbereid te zijn op de koopclimax.

BE Semiconductor op dagbasis

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×