Moet u het aandeel Shell kopen?

Update 9 maart 2020: Aandeel Shell koopwaardig na koersval?

Update 26 juli 2018: Het aandeel Shell vs. het aandeel Exxon Mobil

Update 26 mei 2017: De meest verhandelde aandelen van 2017

Update 22 maart 2018: Aandeel Shell; kunnen beleggers komende jaren blijven genieten van dit aandeel?

Update 15 maart 2017: Aandeel Shell bereikt belangrijk steunniveau

Update 01 november 2016: Aandeel Shell knalt 3% hoger en rendeert beter dan concurrenten

Update 25 juli 2016: Video: wacht het aandeel Shell een correctie?

Update 24 februari 2016: terugblik: hoe kunt u met opties inspelen op een stijging van Shell

Update 21 januari 2016: wat zijn de redenen voor de prestaties het aandeel van Shell

Update 5 januari 2016: hoe kunt u met opties inspelen op een stijging van Shell?

Het traditioneel gezien veilige en saaie Koninklijke Olie heeft een beroerde tijd achter de rug. Koerste Royal Dutch Shell (RDSA) in april nog op een prijs van € 29,50, momenteel is hier nog maar zo’n € 21,20 van over. Dit is een koersdaling van bijna 30% (waarvan ruim 4% toe te schrijven is aan het uitgekeerde dividend). Vorige week brak de koers van het aandeel zelfs kortstondig onder de € 20, een nieuw 5-jaars dieptepunt. Wat zijn de redenen voor de koersval van het aandeel Shell? En wellicht nog veel belangrijker: is het nu een mooi instapmoment om aandelen Shell te kopen?

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • De nog altijd verder dalende olieprijs.
  • Het aandeel Shell in vergelijking met haar concurrenten.
  • De recente (te dure) overname van BG Group.
  • Is dit een mooi moment om aandelen Shell te kopen?
  • Angst voor het aanpassen van het huidige dividend- en aandeleninkoop beleid.

Dalende olieprijs reden koersval aandeel Shell

De hoofdreden voor de koersval van Shell is de alsmaar dalende olieprijs. Door de grote voorraden die het bedrijf bezit wordt het direct geraakt. Daarnaast levert de olie die uit de grond wordt gepompt minder geld op. Tijdens de presentatie van de derdekwartaalcijfers werd dit pijnlijk duidelijk. Shell maakte bekend 8 miljard dollar af te schrijven op de huidige projecten. Het beruchte project in Alaska dat is afgekapt is hier het bekendste voorbeeld van. Veel projecten zijn bij de huidige olieprijs niet langer rendabel en worden daarom in de koelkast gezet. Hierom heeft Shell eerder dit jaar aangekondigd wereldwijd 7500 banen te gaan schrappen en wordt het mes in de investeringen gezet.

Analisten van grote partijen als Goldman Sachs en Morgan Stanley verwachten dat de olieprijzen nog langere tijd op het huidige lage niveau blijven. Reden zit hem in het grote verschil tussen vraag en aanbod. Grote olieproducenten uit de OPEC hebben aangegeven hun productie eerder te gaan opvoeren dan te verlagen. Zij willen hun marktaandeel koste wat kost beschermen en proberen hiermee andere producenten uit de markt te drukken. Goldman Sachs herhaalde vorige week wederom dat zij een olieprijs van $ 20 voorzien in 2016. Mocht deze situatie werkelijkheid worden dan hebben wij het ergste nog niet gezien voor oliebedrijven als Shell.

 

Aandeel Shell in vergelijking met haar concurrenten

Uit bovenstaande grafiek valt op te maken dat Shell het afgelopen jaar beduidend slechter doet dan haar concurrenten. Begin dit jaar kondigde Shell de overname van gasproducent BG aan en tastte hiervoor diep in de buidel. Er wordt € 64 miljard betaald voor het bedrijf, wat neer kwam op een premie van 50% op basis van de slotkoers van BG op de dag voor het bod. Shell verwacht met deze overname jaarlijks $ 3,5 miljard aan synergievoordelen te behalen en daarnaast moet het een snellere groei opleveren in de mondiale gasmarkt. De overname gaat naar verwachting 2800 banen kosten bij het gecombineerde bedrijf. Deze komen bovenop de al eerder aangekondigde 7500 arbeidsplaatsen die Shell gaat schrappen.
In een eerder artikel vergeleek Wubbe Bos tevens het aandeel Shell met het aandeel Exxon Mobile (XOM).

 

De recente (te dure) overname van BG Group

Achteraf gezien is de timing van de overname niet al te best. De overname van BG geeft Shell toegang tot nieuwe gebieden als Brazilië, maar dat land kampt momenteel met economische tegenwind en is in een recessie beland wat voor druk zorgt op de omzet van BG. Ook de sterke daling van de gasprijzen zorgt ervoor dat de overname de problemen voor Shell eerder vergroten dan oplossen. De overname was dan ook een reden voor kredietbeoordelaar Standard & Poor’s om de rating van Shell te verlagen. De kredietwaardigheid werd verlaagd van AA naar AA- met een negatieve outlook. De overname verslechtert onder meer de schuldpositie van het bedrijf waar een lagere rating bij past, aldus Standard & Poor’s. Ook staat de acquisitie een verhoging van het dividend wellicht in de weg.

Koers Henry Hub Natural Gas (NG)

Het koersverloop van de prijs van aardgas in het afgelopen jaar

Vergroten

In onderstaand overzicht zijn de totale schuld/totaal vermogen ratio’s van verschillende oliereuzen te zien. Wat betreft het aandeel Shell, is deze ratio afgelopen jaar met maar liefst 22,2% gestegen, wat een stuk hoger ligt vergeleken met de concurrentie. Deze stijging houdt in dat de schuldpositie van het bedrijf verslechterd is en is één van de redenen waarom Shell ten opzichte van haar concurrenten een stuk slechter presteert het afgelopen jaar. Deze stijging lag alleen bij Chevron iets hoger, maar aangezien die ratio nog een stuk lager ligt dan die van Shell, heeft Chevron hier minder last van.

Totale schuld/Totaal vermogen Shell

Oliebedrijven 2014 2015 Procentueel verschil t.o.v. vorig jaar 
Royal Dutch Shell 20,86 25,49 22,20%
BP 31,94 35,88 12,34%
Total 37,23 36,24 -2,66%
Chevron 15,12 18,7 23,68%
ExxonMobil 13,85 16,25 17,33%

 

Is dit een mooi moment om in het aandeel Shell te stappen?

In oktober liet bestuursvoorzitter Van Beurden nog weten dat Shell er alles aan doet om de uitkering van dividend en het opkopen van eigen aandelen veilig te stellen. Dit geeft aan dat het bedrijf hier veel waarde aan hecht en wat voor beleggers ontzettend belangrijk is. Het oliebedrijf houdt vooralsnog vast aan het plan om tussen 2017 en 2020 voor minstens 25 miljard dollar eigen aandelen te willen inkopen.

Toch betwijfel ik of het huidige dividendbeleid in combinatie met deze inkoop van aandelen haalbaar is voor Shell, gezien de recente overname en de lage olieprijs die het bedrijf parten spelen. Het huidige dividendbeleid op deze koers komt neer op een rendement van zo’n 8%, wat aan de hoge kant is en daarnaast is de schuldratio afgelopen jaar flink opgelopen. Maar wellicht nog het belangrijkste, het netto inkomen dat wordt verwacht door analisten, ligt komende jaren beduidend lager dan afgelopen jaren.

Netto inkomen Royal Dutch Shell
2010 2011 2012 2013  2014  2015  2016   2017 2018  2019 
Netto inkomen ( in $ miljard) 18,07 24,69 25,14 19,49 22,56 10,73 12,67 16,90 18,86 20,99
WPA (in $) 2,95 3,97 4,01 3,10 3,58 1,75 1,93 2,53 2,90 3,19

Jaren 2015 t/m 2019 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

Angst voor het aanpassen van het huidige dividend- en aandeleninkoop beleid

Mocht het zover komen dat Shell dit beleid moet aanpassen door de huidige omstandigheden, dan zorgt dit waarschijnlijk voor verdere druk op het aandeel. Hierom staat Shell niet tussen mijn favoriete aandelen en zijn er op dit moment genoeg andere aandelen die meer zekerheid bieden. Zolang de olieprijs niet herstelt, hoeft er ook geen heftig herstel te worden verwacht bij het aandeel Shell. Voor beleggers dus zaak de prijs van deze grondstof goed in de gaten te houden. Wanneer de olieprijs de eerste tekenen van herstel laat zien, bent u nog ruim op tijd om in te stappen in Shell gezien het huidige koersverloop van het aandeel. Als Goldman Sachs gelijk krijgt en de olieprijs daalt naar $ 20 per vat, dan bespaart u zich het koersverlies wat dan hoogstwaarschijnlijk wordt geleden op de aandelen Shell.

Heeft u vertrouwen dat Shell het huidige dividendbeleid kan voortzetten, dan is het aandeel op dit moment een koopje. Op de huidige koers levert de uitkering van het dividend namelijk een rendement op van zo’n 8%. Om het neerwaartse risico te beperken kan het de moeite lonen gebruik te maken van opties. Volgende week kom ik graag bij u terug met een optieconstructie die u kunt gebruiken om dit te realiseren bij het aandeel Shell.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×