Het Nederlandse aandeel NXP wordt overgenomen

Terwijl beleggers wereldwijd panikeren omtrent Deutsche Bank, straalde het aandeel NXP gisteren op Wall Street. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal kwam gisteren met het bericht dat NXP Semiconductors op het punt staat om overgenomen te worden.

Het in Amerika genoteerde bedrijf vindt zijn oorsprong in Eindhoven.

Herinnert het u zich nog? Dit prachtige bedrijf was ooit nog een onderdeel van Philips.

Philips verkoopt NXP voor $ 8 miljard

NXP staat voor Next Experience en was ooit de halfgeleiderdivisie van Koninklijke Philips. Het onderdeel werd in 1999 ingelijfd door Philips. Eind 2015 maakte Philips echter bekend om deze divisie alweer af te stoten. Achteraf gezien wellicht niet helemaal de juiste keuze.

In 2006 verkocht Philips 80% van de aandelen, waarmee de divisie op een waarde van ruim $ 8 miljard werd geschat. Vier jaar later werd de overige 20% verkocht. Niet veel later werd bekend gemaakt dat NXP naar de beurs op Wall Street werd gebracht.

NXP sinds 2010 beursgenoteerd

Beleggers stonden niet te trappelen om de aandelen te kopen. Terwijl eerder een brandbreedte van $ 18 tot $ 21 werd opgegeven als introductiekoers, was de uitgifteprijs op de Nasdaq uiteindelijk slechts $ 14. Dat de uitgifteprijs ver onder de bandbreedte lag, was volledig te wijden aan het gebrek aan animo.

nxp-1Het bleek een inschattingsfout te zijn. Al snel verdubbelde de koers van het aandeel NXP. Na een flinke correctie in 2011 is het aandeel in bijna een rechte lijn opgelopen. Door verschillende overnames wist NXP flink te groeien. In de zomer van 2015 werd zelfs een koers van bijna $ 115 bereikt.

nxp-2De recente koopgolf is het gevolg van de overnamegeruchten die The Wall Street Journal verspreidde. De zakenkrant meldde dat chipgigant Qualcomm de semiconductor wil overnemen voor ongeveer $ 30 miljard. De overname kan binnen twee tot drie maanden rond zijn aldus de krant. NXP wilde geen commentaar geven op de geruchten.

Voormalige divisies groter dan Philips

Saillant detail is dat deze waarde hoger ligt dan de gehele marktkapitalisatie van Koninklijke Philips. De waarde van Philips ligt op dit moment op bijna € 25 miljard. Frans van Houten, voormalig boardmember van NXP en huidig bestuursvoorzitter van Philips, krabt bij het horen van dit bericht volgens mij weer eens achter zijn oren.

Zeker gezien het feit dat een ander onderdeel van de divisie Philips Semiconductors het zo goed doet. ASML Holding was vroeger onderdeel van deze Philips divisie en is uitgegroeid tot de trots van technologisch Nederland. ASML heeft Philips al enige tijd geleden ingehaald op basis van beurswaarde. Met een waarde van ruim € 42 miljard is ASML bijna twee keer zoveel waard als Koninklijke Philips.

Of de overname van NXP gaat plaatsvinden, moet de komende weken blijken. Beleggers van de aandelen uit deze sector reageren verheugd op het overnamenieuws. Zo staan de Nederlandse aandelen ASML en BESI ruim hoger, terwijl de AEX-index ruim een procent lager staat.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten. 

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker