TA: ‘Nike of Adidas?’

Goed beleggen is topsport. Vraag aan willekeurige vermogensbeheerder of hij/zij sinds begin 2009 is staat is geweest om beter te presteren dan het marktgemiddelde. En vraag ook eens naar hun voorkeur als gekozen moet worden tussen het aandeel Nike of Adidas. Welke van de twee gaat een topprestatie leveren?

Nike (NKE) vanaf september 2017

Grote commotie gisteren in Wall Street. Het aandeel Nike Inc. (NKE) verloor 3,16% van haar beurswaarde. Hoe slecht is dat? Niet te vroeg jammeren, want het aandeel Nike maakte op 5 en 8 februari dit jaar een diepere ‘sliding’.  De beurskoers toonde toen ook een proces van hogere toppen en hogere bodems.

Het stijgende trendkanaal van de afgelopen 12 maanden is intact. Met een koersperformance van meer dan 50% in deze periode presteert Nike beter dan de S&P 500 index, maar ook beter dan het aandeel Adidas. De relatieve kracht van Nike tegenover Adidas (in formule: de ratio NIKE/ADIDAS) verslechterde afgelopen maand vooruitlopend op de 3%-koerscorrectie gisteren.

Adidas koersperformance vanaf 2009 + prestaties Nike & S&P 500 index + relatieve sterkte tov Nike

De grafiek van de koersontwikkelingen van het aandeel Adidas vanaf 2009 in relatie tot die van het aandeel Nike of de S&P 500 index, vertelt feitelijk dat beide aandelen de neiging tonen om weg te sprinten van het marktgemiddelde. Zowel Adidas als Nike presteerden afgelopen jaren op de beurs aanzienlijk beter dan het marktgemiddelde. Maar stel nu dat dit inzicht achteraf pas aanleiding geeft om één van beide aandelen te kopen. Welke moet dat dan zijn?

Het MACD-histogram afgeleid van de roze RS-lijn (Adidas/Nike) krult omhoog in de weekgrafiek na een hogere bodem. De technische analyse toont vandaag dus de duim omhoog wanneer de voorkeur uitgaat naar Adidas.

AEX-index

De AEX-index toont in de afgelopen 12 maanden gaandeweg steeds meer vermoeidheid. Deze conclusie dringt zich op wanneer gekeken wordt naar het proces van opeenvolgende toppen en bodems. Tot eind januari liep alles gesmeerd, maar in februari werd in twee weken tijd de winst van vijf maanden weggevaagd. Het lukte de AEX daarna niet meer om de koerstop van januari structureel te passeren. Dat is een kwestie van onvoldoende vertrouwen.

Wanneer een lagere top wordt gezet (zoals eind augustus) dan illustreert toenemend wantrouwen. En wanneer stijgende steunlijnen sneuvelen (zoals onder AEX 555), dan wijst dit op een verandering van trendrichting. Deze verandering wordt heel concreet zodra er voorgaande bodemniveaus sneuvelen.

Rendementen uit het verleden bieden geen garantie op toekomstige resultaten.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Beleggen bij LYNX
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker