TA: ‘Wat hebben NN Group en Umicore gemeen?’

De AEX-index is in de afgelopen 52 weken met 8% in waarde gestegen, terwijl NN Group 22% duurder is geworden. De Belgische BEL-20 index steekt met 0,27% koerswinst mager af ten opzichte van de AEX-index. Umicore weet daarentegen 64% te realiseren. Waar moeten beleggers op letten?

NN Group vanaf 2016 + 4/24-weeks gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Koersgrafiek NN Group

Er zijn vele fundamentele argumenten om te verklaren waarom het ene aandeel sterker (of zwakker) presteert dan het andere aandeel. Wie hier gebruik van maakt, wordt geacht geen appels met peren te vergelijken, zoals in deze blog overigens wel geschiedt. De reden heeft immers een technische achtergrond: na de aankoop rekenen veel beleggers uiteindelijk af met het verschil tussen de aankoopkoers en de beurskoers. In dat geval telt alleen het eindresultaat.

Wanneer een beurskoers boven een 4-weeks gemiddelde noteert en dit gemiddelde op haar beurt weer boven een stijgend 24-weeks gemiddelde, dan is de trend stijgend. Als dan de beurskoers gedeeld door de prijs van de beursindex per saldo ook nog stijgt, dan is er sprake van een ‘outperformer’. NN Group is daar een sprekend voorbeeld van.

Umicore + 4/24-weeks stijgende gemiddelden + stijgende RS-lijn t.o.v. BEL-20 index

Koersgrafiek Umicore

In de Belgische beursgraadmeter (zie update hieronder) is er in de afgelopen weken sprake van per saldo lagere toppen en bodems. Wie de BEL-20 index wil verslaan qua koersresultaat zal dus moeten focussen op waarden die in stijgende trends bewegen.

Het aandeel Umicore beweegt sinds ruim een jaar in een stijgende trend, nadat het 4-weeks gemiddelde boven het 24-weeks gemiddelde is gekruist. Ook zien we de (roze) relatieve sterktelijn (= koers Umicore/koers Bel-20 index) de afgelopen 12 maanden hogere toppen en bodem vertonen. Het afgeleide MACD-histogram is ook positief voor Umicore. Het aandeel Umicore is daarom een outperformer in de Belgische BEL-20 index.

Bel-20 index vanaf 2016 + 4/24-weeks gemiddelden

Koersgrafiek Bel-20

Sinds de positieve kruising van het 4-weeks gemiddelde boven het 24-weeks gemiddelde in december 2016 heeft de Belgische BEL-20 index zich in een stijgende trend bewogen.

Begin februari maakte een neerwaartse kruising een einde aan de opmars. Daarna werd in maart een lagere top gevormd, gevolgd door een lagere bodem. In de afgelopen weken heeft de BEL-20 index zich nauwelijks weten te herstellen.

Via indexfondsen kunnen beleggers natuurlijk risico’s spreiden, maar men kan er ook voor kiezen om de individuele aandelen te selecteren die een positieve uitzondering vormen. Dat is natuurlijk geen garantie voor toekomstige resultaten. Maar als de markt bijvoorbeeld positieve uitzonderingen kent/toont, dan weet de markt iets dat u niet weet, let daarop.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker