Olieprijs verwachting 2020 – Waar gaat de olieprijs heen?

De olieprijs vormt een belangrijke graadmeter voor de economie. Olie is de meest gebruikte grondstof ter wereld en vele oorlogen hebben gewoed om het zwarte goud.

De koers van olie wordt door iedereen goed in de gaten gehouden en zeker sinds de coronacrisis zijn veel beleggers op zoek naar de verwachtingen voor de komende tijd.

Na het lezen van dit artikel bent u op de hoogte van alle ontwikkelingen van olie en weet u hoe u kunt beleggen in deze boeiende sector.

In dit artikel bespreek ik mijn verwachtingen voor de olieprijs voor 2020. We bekijken zowel de fundamentele beweegredenen als de technische signalen die de grafiek geeft.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

Olieprijs verwachting 2020

Update olieprijs 9 september 2020:

Eind april crashte de olieprijs en dook de mei future zelfs onder de $ 0. De beurzen herstelden gedurende de zomer krachtig en ook de olieprijs had weer zijn weg naar boven gevonden. In augustus kwam de olieprijs weer ruim boven de $ 40 per vat uit. Met die prijs kregen de grootste oliebedrijven weer wat lucht, maar het is voor de meesten nog lang niet genoeg om winst te maken. Dat is ook terug te zien in de aandelenkoers van bijvoorbeeld Shell. De koers gleed de afgelopen maanden juist verder af en noteert met een prijs van circa € 12 rond het dieptepunt van eind maart.

De afgelopen week is de olieprijs plotseling weer hard omlaag gevallen. Tegelijkertijd met de mini-crash van de Amerikaanse beurzen dook de prijs van een vat ruwe olie met zo’n 15% omlaag tot onder de $ 37 per vat. Daarmee belandde de olieprijs voor het eerst sinds juli weer onder de $ 40 per vat. De daling heeft onder andere te maken met het feit dat Saoedi-Arabië zijn verkoopprijzen voor oktober heeft verlaagd en de angst dat in verschillende landen het aantal besmettingen met COVID-19 weer snel toeneemt.

De opleving van het aantal besmettingen zou het wereldwijde economische herstel kunnen dwarsbomen en de vraag naar de brandstof kunnen doen afnemen. Nu verschillende raffinaderijen de tarieven weer verlagen lijkt het erop dat zij willen voorkomen dat olievoorraden weer richting recordniveaus gaan stijgen. De olieprijs wist de afgelopen maanden onder andere zo sterk te herstellen dankzij afspraken die de OPEC+ landen maakten omtrent de productievermindering. Door de crisis zijn veel landen echter op zoek naar extra inkomstenbronnen en het lijkt er dan ook op dat sommige landen zich niet geheel aan de gemaakte afspraken weten te houden. Hierdoor stroomt er dus toch meer olie de markt op, wat eveneens een drukkend effect op de olieprijzen heeft. Op 17 september komen de OPEC landen bijeen om de gemaakte afspraken te herzien. 

Technische analyse van de olieprijs: grafiek olieprijs korte termijn

Technisch gezien is de olieprijs uit een rising wedge gezakt. De koers lijkt voorlopig te worden opgevangen rond de steun op $ 36. Met de recente daling werd een gap (koersgat) gevormd die mogelijk de komende periode kan worden gesloten. Indien de koers echter onder de steun op $ 36 zakt, dan moeten beleggers rekening houden met lagere koersen. Er staat namelijk ook nog een gap open rond de $ 31.

Update 21 april 2020: Amerikaanse olie future (WTI) duikt onder $ 0

Gisteren zagen we een situatie op de oliemarkten die nog nooit eerder is voorgekomen. Het West Texas Intermediate Crude Oil (WTI) future contract voor mei daalde met meer dan 100%. De prijs daalde gedurende de dag en nam later in de avond een ongekende duikvlucht tot een dieptepunt van $ -37,63 per vat. Dit betekent dat olieproducenten inderdaad afnemers zouden betalen om de olie op te halen.

Dit heeft vooral te maken met het feit dat de opslagcapaciteit in Cushing Oklahoma vol is. En juist daar wordt deze olie afgeleverd. Traders en grote bedrijven die gisteren long zaten, maar geen opslagcapaciteit of liquiditeit meer hadden om de olie af te nemen zagen zich genoodzaakt de futures voor het aflopen te sluiten. Het future contract voor mei loopt namelijk vandaag af, altijd drie werkdagen voor de 25e van de maand.

Omdat fysieke levering voor de meeste traders ongewenst is, dient u als klant uw futurecontract door te rollen voordat de Close-out periode van start gaat. Indien u nog positie heeft na de start van de Close-out periode dan kan het handelssysteem (van LYNX) uw positie automatisch sluiten. De liquidatieorder vindt plaats tussen het begin van de Close-out periode en het Cutoff tijdstip.

Ongekende contango na coronacrash

Dat de crash van de olie future van mei(spotprijs) grotendeels komt door het gebrek aan opslag kunnen we goed terug zien als we de futures voor de rest van het jaar bekijken. Zoals u ziet betaalt u voor de oliefuture in juni gewoon $21,42 per vat. Naarmater de tijd vordert ziet u de prijs voor olie flink oplopen. Zo betaalt u voor levering in december momenteel bijna $33 per vat. Deze situatie staat beter bekend als contango. De prijs voor Brent olie daalde gisteren overigens ook, maar bleef ruim boven de $20 per vat.

Contango betekent dat de prijs voor een futurecontract waarbij levering van de betreffende grondstof meteen of binnenkort plaatsvindt, lager ligt dan de prijs voor een futurecontract met levering op een latere expiratiedatum. Normaal gesproken zal de spotprijs lager liggen dan de prijzen in de toekomst (futuresprijzen). De normale futurecurve kenmerkt zich dan ook door stijgende lijn die langzaam afvlakt, net als een normale rentecurve. Dit kan onder andere verklaart worden door hogere voorraad- en verzekeringskosten, en door onzekerheid over de toekomstige voorraden. Maar andere oorzaken zijn te vinden bij economische en politieke onzekerheden, seizoensinvloeden en simpelweg door vraag en aanbod.

Nog nooit eerder was de contango zo groot. Dit kan overigens zeer nadelig zijn voor beleggers die long zitten in deze futures. Dit ligt hem in het feit dat een long positie(in een future) in een situatie van contango zal lijden tot een negatief rendement. Je hebt tenslotte een premie betaald boven op de spotprijs. Onderstaande afbeelding komt uit het LYNX Handelsplatform. Hier ziet u dat de Light Sweet Crude Oil (CL) future zich voor de futures tot en met januari 2021 in contango bevindt.

Update 9 maart 2020: olieprijs crasht met 30%

Maandag 9 maart kan de geschiedenisboeken in als ‘black monday‘ voor de olieprijs. Afgelopen weekend zijn de onderhandelingen tussen de OPEC en Rusland tot niets uitgelopen. Laatstgenoemde zag niks in het voorstel van de OPEC om de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag te beperken.

De olieprijs stond de laatste maanden onder druk door de verspreiding van het coronavirus. De wereldeconomie staat op een laag pitje en daardoor is de vraag naar olie behoorlijk afgenomen. Door de olieproductie te beperken hoopten de landen die onderdeel zijn van het oliekartel de prijs te laten stabiliseren of zelf te laten stijgen. Vooral Sa­u­di-Arabië is groot voorstander van het beperken van de olieproductie.

Sa­u­di-Arabië probeert Rusland nu op een andere manier te dwingen om mee te doen aan het OPEC-plan. Ze gaan de productie flink opvoeren en de markt laten overstromen met olie. Als gevolg hiervan is de prijs van een vat ruwe olie ruim 30% lager geopend, de laagste prijs sinds 2016. De lage olieprijs is voor de meeste landen funest. De meeste OPEC-landen zijn vrijwel geheel afhankelijk van olie-inkomsten. Ook voor Rusland is de daling van de olieprijs een zware financiële domper.

De Amerikaanse schalie-boeren worden misschien wel het hardste getroffen. De schalie revolutie lijkt steeds meer op drijfzand gebouwd, want de kosten blijven hoog en de nieuwe bronnen die worden gevonden hebben een veel kortere levensduur. Zelfs met een olieprijs van rond de $ 60 per vat hadden veel van deze producenten het al zwaar. De onrust rond het coronavirus maakt het ophalen van extern kapitaal ook nog eens lastig. Nu Sa­u­di-Arabië de prijs van olie verder naar beneden drukt, lijkt de situatie onhoudbaar te worden voor veel producenten. Spelers met een zwakke balans en relatief hoge kosten zullen het waarschijnlijk niet redden. Wat Sa­u­di-Arabië in 2016 niet lukte, lijkt nu wel een grote kans van slagen te hebben.

Lagere olieprijzen zorgen voor hogere olieprijzen

Een interessant gedachtespeling is dat olieprijzen wellicht nooit heel lang laag kunnen blijven. Lagere prijzen zorgen er namelijk voor dat de zoektocht naar nieuwe oliebronnen grotendeels stilgelegd gaat worden. Bovendien zullen sommige spelers uit de running raken. Dit zorgt op wat langer termijn juist weer voor een tekort en dat drijft de olieprijs uiteindelijk weer omhoog. De historische correctie die vandaag is ingezet zal ongetwijfeld voor koopmomenten gaan zorgen. De vraag is echter of vandaag al de bodem is bereikt of dat olieprijzen en producenten nog verder weg zullen zakken.

Olieprijs verwachting 2020

Algemene informatie: Wat is olie?

Olie is een veelal stroperige vloeistof, die niet of nauwelijks met water mengt. Olie heeft zeer uiteenlopende toepassingen: het wordt gebruikt als brandstof, smeermiddel, elektrische isolatie en als voedingsmiddel. In dit artikel gaan we het uiteraard hebben over olie die voornamelijk als brandstof wordt gebruikt. De samenstelling van ruwe olie (crude oil) verschilt per soort, maar kan meer dan honderd verschillende soorten koolwaterstoffen bevatten. De verhoudingen waarin bepaalde bestanddelen zich in de aardolie bevinden, bepalen de kenmerken van een crude. U moet hier onder andere denken aan de API-dichtheid en het zwavelgehalte.

Een hoog zwavelgehalte is vaak ongewenst en om dit te verwijderen zijn aanvullende bewerkingen nodig in het raffinageproces. Light Sweet crudes zijn daarom ook duurder als Sour crudes. Er is bovendien ook meer vraag naar de lichtere varianten als benzine, waardoor de light crudes over het algemeen duurder zijn. Hoewel de vraag naar zware olie toeneemt door de grotere vraag naar dieselolie, geldt dat de prijs het hoogst is voor light sweet crudes als Brent en West Texas Intermediate (WTI). Hoewel dit niet de soorten zijn met de hoogste productie, vormen deze twee wel de belangrijkste benchmarks.

Oliesoorten

Als er gesproken wordt over de grondstof olie die op de financiële markten wordt verhandeld, kunnen we twee soorten onderscheiden. De meest populaire, en tevens meest verhandelde, is de Amerikaanse olie genaamd WTI. De andere bekende variant is Brent olie en iedere oliesoort heeft zijn eigen prijs.

West Texas Intermediate (WTI)

Light sweet crude oil (WTI) die veel wordt gebruikt in Amerikaanse raffinaderijen en geldt als belangrijke benchmark voor olieprijzen. WTI is een lichte oliesoort met een hoge API-dichtheid en een laag zwavelgehalte. De API-dichtheid bepaalt de dichtheid van de olie ten opzichte van water. WTI olie wordt op grote schaal verhandeld tussen oliemaatschappijen en beleggers. De meeste handel vindt plaats door middel van futures via CME Group. De Light Sweet Crude Oil (CL) future is na de E-Mini en de ZN future de meest verhandelde future wereldwijd.

Fysieke levering van de WTI olie is in theorie mogelijk, maar indien u handelt bij LYNX zal uw positie van de expirerende future automatisch worden gesloten om fysieke levering te voorkomen. De meeste olie van dit type wordt overigens opgeslagen in Cushing, een belangrijk knooppunt voor de olie-industrie in Oklahoma. Hier staan grote opslagtanks die zijn aangesloten op pijplijnen die de olie naar alle regio’s in de Verenigde Staten vervoeren. WTI is een belangrijk grondstof voor raffinaderijen in het Midwesten van de Verenigde Staten en aan de kust van de Golf van Mexico. Het kan als oliehandelaar daarom interessant zijn om de olievoorraden in Cushing in de gaten te houden. Deze voorraden worden elke woensdag om 16:30 uur bekendgemaakt. 

Brent Crude oil

Brent olie is vooral in Europa, Afrika en het Midden-Oosten een belangrijke benchmark voor aardolie. De naam is afgeleid van het olieveld Brent in de Noordzee. Dit olieveld van Royal Dutch Shell was ooit een van de productiefste olievelden van Groot-Brittannië, maar de meeste platforms zijn daar inmiddels buiten gebruik gesteld. Deze olie benchmark is in het LYNX Handelsplatform terug te vinden onder Brent Crude Oil (BZ).

De correlatie tussen de prijsontwikkeling van deze twee futures is hoog, al hebben we in de afgelopen jaren meerdere malen meegemaakt dat de prijs van Brent meer dan $ 10 hoger noteerde dan de prijs van Crude Oil. En momenteel is het verschil circa $ 6. Dergelijke verschillen worden onder andere veroorzaakt door vraag en aanbod, met daarbij ook de kosten voor het verschepen of opslaan van olie. Het kan interessant zijn voor handelaren om in te spelen op de spread (het verschil in prijs) van deze twee futures. 

Olieprijs verwachting 2020

Invloed schalieolie

Het IEA (Internationaal Energieagentschap) denkt dat de economische groei en de vraag naar olie de komende jaren op peil zal blijven. Maar ook wijzen zij op het feit dat er veel extra aanbod op de markt komt nu de Amerikaanse olieproductie snel oploopt. Hier wordt met name schalieolie uit de grond gehaald. De schalierevolutie werd in 2014 op gang gezet door de fors gestegen olieprijzen. Deze vorm van oliewinning was daardoor rendabel, ondanks de hoge productiekosten. Door de aantrekkelijke markt schoten de oliebedrijfjes als paddenstoelen uit de grond.

De olieproductie nam rap toe en de OPEC was hier uiteraard niet blij mee. De toename van het aanbod zagen ze in het Midden-Oosten als concurrentie. De OPEC bedacht daarom om de oliekranen vol open te draaien. De productiekosten van schalieolie lag namelijk vele malen hoger. Het gevolg hiervan was een daling van de olieprijzen van circa $ 110 per vat naar een dieptepunt van onder de $ 30 aan het begin van 2016. De OPEC hoopte op deze manier de schalieboeren uit het veld te slaan.

Deze strategie mislukte en de OPEC-landen ondervonden uiteindelijk zelf flinke nadelen aan deze strategie. Jarenlang zagen zij hun eigen inkomsten namelijk meer dan halveren. Ondertussen leerden de schalieboeren goedkoper en efficiënter te werken en zij zijn nu bij een lagere olieprijs al winstgevend. Typerend voor deze vorm van oliewinning is dat de productie snel kan worden opgevoerd. De schalieboeren kunnen met doorgaans relatief kleine en onafhankelijke bedrijven dus snel reageren op veranderende prijzen.

De VS produceren nu al meer dan 12 miljoen vaten ruwe olie per dag, een niveau dat sinds begin jaren 70 niet meer gezien is. Volgens het IEA blijft die productie spectaculair groeien en recentelijk heeft de VS dan ook de olieproductie van Saoedi-Arabië en Rusland overtroffen.

Olieprijs verwachting 2020

Vraag & aanbod olie

De vraag naar olie stijgt al decennia lang, toch staat de olieprijs niet op een all-time high. Bovendien profiteren ook niet alle aandelen die actief zijn in deze sector optimaal van de toegenomen vraag naar olie. Beleggers focussen namelijk steeds meer op duurzame alternatieven en ondertussen hebben vele olieproducenten hun investeringen in nieuwe olievelden fors teruggeschroefd. Desondanks blijven de olievoorraden stijgen en ook de productie neemt flink toe. De toegenomen productie komt vooral vanuit de VS, waar een aantal jaar geleden de schalie-revolutie is losgebarsten. Vele traditionele investeringen elders in de wereld zijn uitgesteld door de opkomst van schalie-olie (lage olieprijs), maar fossiele investeringen staan ook op het spel door strenger klimaatbeleid. Dat wil echter niet zeggen dat de vraag naar olie ook afneemt.

Kan olie ooit weer naar  $100 per vat?

Zoals hierboven besproken, is de opkomst van schalie-olie een van de redenen dat de olieprijs sinds 2014 zo is gekelderd. De break-even prijs van schalieboeren daalde kort even tot circa $ 30 per vat, maar noteert momenteel zo rond de $ 50 per vat. De makkelijkste gebieden zijn namelijk alweer uitgemolken terwijl de diepere gebieden lastiger te bereiken zijn. In tegenstelling tot diepzeeolie, kan schalie-olie wel snel worden opgeschaald wanneer de olieprijs oploopt. Hierdoor kan de olieprijs eigenlijk niet eenvoudig meer naar hogere niveaus stijgen. Een lichte stijging van de olieprijs zal namelijk snel leiden tot meer aanbod op de markt. Schalievelden zijn overigens wel anders dan normale olievelden. Ze raken sneller leeg en daardoor zijn er meer investeringen nodig om de productie in stand te houden.

Vraag naar olie blijft toenemen

Ondanks de dalende kosten, dankzij nieuwe winningstechnieken, ziet het IEA nauwelijks meer investeringen buiten de VS. Die investeringen zijn wel nodig om de groeiende vraag bij te houden, waarschuwt het agentschap. De komende jaren blijft de vraag naar olie namelijk stijgen. De olieproductie zal zonder nieuwe investeringen echter drastisch kunnen afnemen.

De onderstaande afbeelding toont aan de linkerkant het huidige beleidsscenario. Deze laat zien wat er gebeurt als de wereld verder gaat op de huidige weg, zonder extra beleidswijzigingen. In dit scenario stijgt de energievraag elk jaar tot 2040 met 1,3%, waarbij de toenemende vraag naar grondstoffen niet wordt beperkt door verdere inspanningen om de efficiëntie te verbeteren. Vanaf circa 2030 zal deze vraag afvlakken op circa 106 miljoen vaten per dag. Mogelijk neemt de vraag vanaf 2040(of eerder) af, maar de snelheid waarmee dit gebeurt is sterk afhankelijk van de opkomst van alternatieve energiebronnen.

Aan de rechterkant ziet u de verwachtingen van de IEA als de politiek wel verder en sneller inzet op duurzaamheidsontwikkeling. In dat scenario zou de vraag naar olie veel minder hard stijgen en vanaf 2030 wellicht kunnen afnemen. Daarvoor moet echter nog wel veel gebeuren. In ontwikkelingslanden blijft deze duurzaamheidsontwikkeling vaak achter. En juist hier groeit de bevolking en de vraag naar olie het hardst. Dit scenario van de IEA lijkt dan ook minder realistisch.

Invloed OPEC

De OPEC probeert de productie te beperken om de olieprijs op een redelijk niveau te behouden. De meeste landen zijn namelijk gebaat bij een wat hogere, maar in ieder geval stabiele olieprijs. Volgens de OPEC moet de olie-industrie de komende 20 jaar ruim $ 11.000 miljard gaan investeren. Indien producenten dat niet doen, dan zal er een tekort ontstaan volgens de organisatie van olie-exporterende landen. In principe hebben schalieboeren de afgelopen jaren al voldoende geïnvesteerd om een groot deel van deze tekorten op te vangen. Verder stelt de OPEC dat de vraag blijft toenemen ondanks de opkomst van elektrische auto’s en dergelijke. De OPEC schrijft dat de enorme expansie van vliegverkeer voor een grotere vraag naar olie zorgt dan de opkomst van alternatieve energiebronnen kunnen verminderen.

Sinds het dieptepunt van de olieprijs in 2016 probeert de OPEC de lage olieprijs al te ondersteunen. Men doet dit door afspraken te maken over productiebeperkingen met alle landen die lid zijn van de OPEC. De afspraken willen niet altijd vlotten, aangezien landen als Iran en Irak zich niet altijd aan deze afspraken houden. Aan de andere kant blijven de VS en andere landen steeds meer olie produceren, waardoor de olieprijs al langere tijd onder druk staat.

Olieprijs verwachting 2020

Hoe heeft de olieprijs bewogen in het verleden?

De olieprijs stond tussen 1985 en 2004 tussen pakweg $ 12 en $ 35. Nadat de olieprijs in 2004 boven de $ 35 uitbrak, begon de prijs flink te stijgen. In 2008 bereikte de prijs van een vat ruwe olie een hoogtepunt van $ 140. Tijdens de financiële crisis die daarop volgde, viel de prijs terug tot circa $ 40 per vat.

Al snel daarna zagen we opnieuw een herstel tot boven de $100, en de olieprijs wist rond dit niveau te stabiliseren tot medio 2014. De enorme productie van schalieolie zorgde voor een daling tot circa $ 30 per vat. De afgelopen jaren wist de olieprijs geleidelijk aan wat te herstellen met behulp van productiebeperkingen van de OPEC.

Olieprijs verwachting 2020

Het blijkt erg lastig een verwachting te geven voor de olieprijs. De grondstof is afhankelijk van enorm veel factoren in de economie en de ontwikkelingen in de sector. Maar ook geopolitieke besluiten hebben invloed op de olieprijs. Hierboven heeft u gelezen over de verwachtingen van het verloop van de vraag en aanbod naar olie. Hieronder bespreek ik eerst een aantal geopolitieke ontwikkelingen en daaronder vindt u een technische analyse van de grafiek.

Onrust in Midden-Oosten

Spanningen in het Midden-Oosten hebben vaak op korte termijn veel impact op de olieprijs. Zo zagen we aan het begin van 2020 een flinke tik omlaag nadat de Verenigde Staten en Iran met elkaar in oorlog dreigden te raken. Ook zagen we vorig jaar een aanval op olie-installaties van Saudi Aramco in Saoedi-Arabië. Dit soort conflicten hebben de afgelopen tijd voor flinke koersdruk gezorgd. Mogelijk zorgen dit soort conflicten in 2020 opnieuw voor felle correcties.

Coronavirus & olie

Dit jaar staat de olieprijs enorm onder druk door het coronavirus. De vraag vanuit China daalde met meer dan 20% sinds meerdere miljoenensteden in lockdown gingen.  Zeer grote steden zijn veranderd in spooksteden en alle producties liggen stil. Aangezien China een van de grootste gebruikers is van olie heeft dit direct invloed op de olieprijs. De OPEC en Rusland zijn in april een nieuwe deal overeengekomen waarin een beperking van de productie is vastgelegd. Het gaat om 9,7 miljoen vaten per dag, maar de markt geeft eigenlijk aan dat dit niet genoeg is. De olieprijs had moeite om dit jaar weer boven de $40 uit te komen.

Het ging hier dan ook om een productiebeperking van circa 10%, terwijl de wereldwijde vraag naar olie in maart met circa 30%(29 miljoen vaten) is afgenomen. Inmiddels is de vraag wel wat hersteld, maar ligt de vraag naar benzine bijvoorbeeld nog altijd circa 9% onder het vijfjarig gemiddelde. Sinds de coronacrisis werken meer mensen thuis en er wordt nog altijd stukken minder gevlogen. Zolang de vraag niet teruggaat naar de oude niveaus zal de olieprijs onder druk blijven staan.

Beleggen in olie

U kunt op meerdere manieren inspelen op de olieprijs. Hieronder zal ik ze toelichten.

Futures

Met een future kunt u direct inspelen op bewegingen van de olieprijzen. Futures zijn echter risicovolle producten en vereisen veel kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie. Het product is hierdoor met name geschikt voor de actieve en ervaren handelaar. Om deze reden adviseert LYNX u, vooraf goed te laten informeren over de werking en risico’s van deze financiële instrumenten. Voor meer informatie over futures zie: Handelen in futures: waar moet u op letten?

De meest toegankelijke future voor beleggers is de Light Sweet Crude Oil future (CL) via de NYMEX beurs. De koersdata van dit contract is realtime beschikbaar bij LYNX wanneer u geabonneerd bent op de US Value Bundle. Deze koersdata is gratis mits u $ 30 (of een equivalent daarvan) aan transactiekosten betaalt in de maand. Haalt u dit niet, dan wordt $ 10 aan kosten in rekening gebracht. Een oliefuture heeft een multiplier van 1.000, wat betekent dat één future 1.000 vaten olie vertegenwoordigt.

Iedere punt beweging van de olieprijs vertegenwoordigt dus een waarde van $ 1.000 en de ticksize bedraagt 0.01. Het nominale prijsverschil bedraagt dus $ 10, waarbij LYNX transactiekosten rekent van $ 3,50 per future. Omdat fysieke levering voor de meeste beleggers onwenselijk is, is het via het LYNX Handelsplatform niet mogelijk om deze future te laten expireren.

Om voor de middellange tot lange termijn in te spelen op de olieprijs, is het belangrijk om te weten wat de termen ‘contango’ en ‘backwardation’ inhouden. Contango en backwardation hebben grote invloed op uw rendement als u voor een langere termijn posities aangaat. Voor meer informatie over dit begrip verwijs ik u door naar het artikel: uitleg Contango en Backwardation

Opties en turbo’s

Opties en turbo’s zijn andere derivaten die u in staat stellen op bewegingen in de olieprijs in te spelen. Uiteraard kunt u deze producten via het LYNX Handelsplatform aan- en verkopen. Vaak handelt u middels deze producten met een grote hefboom, waardoor voorzichtigheid op zijn plaats is.

Beleggen in olie via een ETF

De defensieve(re) belegger kan gebruik maken van trackers(ETF’s) om in te spelen op de olieprijs of aandelen die actief zijn in deze sector. Enkele voorbeelden van ETF’s zijn:

ETF’s die de olieprijs volgen:

 • WisdomTree WTI Crude Oil (OD7F) (EUR)  (momenteel restricties op een aantal ETF’s tot nadere berichtgeving)
 • United States Oil Fund (USO)
 • VelocityShares 3x Long Crude Oil ETN (UWT)

ETF’s die in olie-aandelen beleggen:

 • Energy Select Sector SPDR Fund
 • Vanguard Energy ETF
 • SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF
 • Lyxor STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF (EUR)

Beleggen in olieaandelen

Uiteraard kunt u ook beleggen in aandelen zie actief zijn in de oliesector. Hiermee is uw risico uiteraard hoger, maar kunt u mogelijk wel outperformance behalen. Enkele voorbeelden van aandelen die actief zijn in de oliesector:

 • China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec)
 • Royal Dutch Shell
 • Chevron Corporation
 • Total
 • ExxonMobil
 • BP Plc

Geïnteresseerd in een analyse van enkele olie-aandelen? Bekijk dan vooral het volgende artikel: Beleggen in olie: De 4 beste olie-aandelen van dit moment

Via het handelsplatform van LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in olie. U kunt inspelen op de olieprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s, CFD’s en Sprinters. Bekijk ons aanbod.

Zelf inspelen op de olieprijs?

Via het handelsplatform van LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in olie. U kunt inspelen op de olieprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s, CFD’s en Sprinters. Bekijk ons aanbod.

Handelsplatform-800x359

Editorial credit: JPstock / Shutterstock.com – meunierd / Shutterstock.com

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker