OPEC-deal vereist voor opwaartse uitbraak AEX

De AEX-index kruipt langzaam maar zeker richting de belangrijke weerstandszone van 458-460 punten.

Nadat het vorige week wederom niet lukte om deze zone opwaarts te breken, moeten de twee belangrijke events, waaronder de OPEC-deal, die voor deze week gepland staan uitsluitsel geven.

AEX koploper

De AEX-index presteert vandaag beter dan de overige bekende Europese indices. De Amsterdamse index wordt gesteund door flinke koerswinsten van zwaargewichten Royal Dutch Shell en het aandeel Unilever.

De koerswinst van het aandeel Shell heeft alles te maken met de OPEC-meeting van vandaag. Voorafgaand aan deze bijeenkomst lieten nagenoeg alle ministers zich positief uit over het bereiken van een deal over productiebeperking.

opec-deal-3

Ergens zijn deze reacties logisch te noemen. Het zou een rare gewaarwording zijn als de deelnemende landen zich al vooraf negatief uitspreken over de bijeenkomst waarvan zij zelf deel uit maken. Toch zijn beleggers blij met de bemoedigende uitspraken, de olieprijs noteert ruim 5% hoger.

Beleggers vandaag wel positief over OPEC-deal

Een geheel tegengesteld beeld van gisteren, toen de olieprijs nog 4% aan waarde verloor na teleurstellende uitspraken van Saudi-Arabië. Dit laat zien dat beleggers in grote onzekerheid verkeren, waardoor iedere uitspraak of gerucht voor een enorme beweging kan zorgen.

De uitkomst van deze OPEC-meeting is van grote invloed op de AEX-index. Een olieprijs van boven de $ 50 kan een nieuwe rally in gang zetten, aangezien zwaargewicht Shell hier enorm van profiteert. Met een weging van meer dan 15% is de koers van Shell bepalend voor de gehele index.

OPEC-deal van doorslaggevende waarde voor AEX

De stijging van de olieprijs van vandaag zorgt voor een stijging van ruim 2% in het aandeel Shell. Het is voor Nederlandse beleggers dan ook raadzaam om de ontwikkelingen rond deze meeting van vandaag nauwlettend in de gaten te houden. Om 16:00 uur wordt een persconferentie verwacht waarin uitsluitsel wordt gegeven. Maar zoals gezegd, zullen daarvoor de geruchten al voor beweging op de financiële markten zorgen.

Een tweede steunpilaar van vandaag is het aandeel Unilever. De maker van consumentengoederen houdt vandaag een dag voor de investeerders. Tijdens deze bijeenkomst kondigde de CFO van het bedrijf aan dat voor het komende jaar een hogere marge wordt verwacht.

Dit wordt door beleggers uiteraard positief opgevangen en het aandeel stijgt met ruim 2%. De uitspraken zijn ook voor mij een welkome verassing, aangezien ik al enkele weken geschreven putopties in bezit heb.

Profiteren van de daling in het aandeel Unilever

Zoals ik in mijn artikel Aandeel Unilever daalt 15% en daarmee verder dan verwacht beschreef, vond ik de flinke daling die het aandeel had ondergaan iets te veel van het goede. In enkele maanden daalde het stabiele dividendaandeel met 15%, naar mijns inziens hoogste tijd om daar op in te spelen.

Kortom, voor vandaag gelden het aandeel Shell en het aandeel Unilever als steunpilaren voor de AEX-index. Om die weerstandszone eindelijk te doorbreken is echt een OPEC-deal benodigd. Dit kan tot het einde van de week zorgen voor een opluchtingsrally, waarbij met name het aandeel Shell van kan gaan profiteren.

Of het de start van een oudejaarsrally gaat inluiden, is nog maar de vraag, aangezien aankomende zondag alweer het volgende event op het programma staat. De Italianen beslissen dan indirect via een referendum over de toekomst van de EU-gezinde premier Renzi.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×