TA: ‘Opluchtingsrally in Dow Jones Index’

Westers ingestelde aandelenbeleggers kunnen aan beide kanten van de oceaan opgelucht ademhalen. De gevreesde handelsoorlog tussen Europa en de Verenigde Staten lijkt te zijn afgewend nadat de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker met de Amerikaanse president Donald Trump een akkoord wist te bereiken.

Dow Jones Industrials Average + 20/120-daags gemiddelden

De Dow Jones Industrials Average profiteerde van het bereikte akkoord tussen Juncker en Trump en steeg met 172 indexpunten naar het hoogste niveau sinds maart dit jaar.

In de afgelopen maanden worstelden beleggers met de onzekerheden die gepaard gaan met (dreigende) handelsconflicten. Het heeft er onder andere toe geleid dat de hellingshoek van het (rode) 120-daags gemiddelde niet langer meer stijgt, maar daalt. De rally sinds het dieptepunt eind juni heeft het 20-daags gemiddelde weer boven het 120-daags gemiddelde geduwd, hetgeen positief is. Ook is de dalende weerstandslijn van een driehoekformatie opwaarts gebroken. Wat nodig is voor een nieuwe bull-run is een opwaarts vervolg boven 25.500.

ArcelorMittal vanaf 2016 + 20/120-daags gemiddelden

Het beursgenoteerde staalbedrijf ArcelorMittal heeft in de afgelopen maanden duidelijk last gehad van de dreigende handelsoorlog. In technische zin is het zorgelijk dat de stijgende steunlijn van het stijgende trendkanaal, dat zich vanaf begin 2016 aftekent, eind juni is gesneuveld. In theorie volgt vaak een technische herstelbeweging die beperkt blijft tot een terugtest van deze gebroken steunlijn. Deze steunlijn zou in theorie nu moeten acteren als nieuwe weerstandslijn.

Alleen een stijging boven deze weerstandslijn (> € 27) gevolgd door een opwaartse kruising van het (rode) 120-daags gemiddelde zou erop wijzen dat een dreigend staalconflict niet zo heet wordt gegeten als het hoogovens komt.

AEX-index op uurbasis vanaf 20 mei + RSI(14)

De opluchtingsrally in de Dow Jones Industrials Average bezorgde de AEX-index hedenochtend een hogere openingskoers op 574,92. Echter, even na 13:30 bleek de opluchting bij nader inzien nog geen startsein voor een voortzetting van de uitbraakpoging boven de koerstop van mei  (= AEX 572,90).

De lagere koerstoppen in de relatieve sterkte index (RSI) op uurbasis duidden erop dat de AEX-index een nieuwe aanloop vanuit lagere koersniveaus in gedachten heeft. Idealiter blijven deze lagere koersniveaus beperkt tot boven de dalende rode trendlijn. Hierbij wordt gedacht aan een niveau rond AEX 567.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker