Optiestrategie aandeel Galapagos; profiteren van een nieuwe koopgolf

Het aandeel Galapagos wordt vandaag nieuw leven ingeblazen na een forse koersdoelverhoging van Goldman Sachs.

Het aandeel is de afgelopen weken flink opgelopen en kijkend naar de grafiek lijkt een nieuwe koopgolf aanstaande.

Volatiliteit aandeel Galapagos

Met name door overnamegeruchten en een positief resultaat in het onderzoek naar een middel tegen de ziekte van Crohn, liep het aandeel Galapagos in twee weken tijd met ruim 40% op.

Een enorme stijging in korte tijd die in andere AEX aandelen nauwelijks voorkomen. Voor Galapagos is dit geen uitzondering.

In mijn vorige artikel over de groeipotentie versus volatiliteit van het aandeel Galapagos, beschreef ik het volatiele karakter van het aandeel Galapagos al uitgebreid. Ook nam ik de ijzersterke balans van het biotechnologiebedrijf onder de loep.

Deze keer ga ik niet in op het bedrijf zelf, maar op de strategie waarmee u kunt profiteren van een nieuwe stijging in het aandeel Galapagos.

Nieuwe koopgolf aandeel Galapagos

In bovenstaande grafiek is de enorme stijging van vorige maand goed terug te zien. Na het hoogtepunt van € 66, zakte de koers van het aandeel Galapagos weer terug.

Gemeten vanaf het begin van de stijging tot het hoogtepunt, betrof de correctie 50% van de stijging. Een percentage die u technisch gezien vaker terugziet bij hele snelle stijgingen.

Deze correcties zijn nodig om een duurzame opgaande trend voort te zetten en een hogere bodem in de grafiek te plaatsen. Het feit dat exact 50% van de recente stijging wordt gecorrigeerd, is technisch gezien een sterk teken.

Na de correctie, waarbij rond een koers van € 55 een bodem werd gevormd, ontstond een consolidatiefase.

aandeel-galapagos-1

Na de fikse stijging moesten beleggers weer even op adem komen en op zoek gaan naar nieuwe impulsen. Vandaag was het dan eindelijk zover. Een koopadvies en koersdoelverhoging van € 55 naar € 75 door Goldman Sachs was voor beleggers de trigger om weer in te stappen.

De zijwaartse trend van afgelopen drie weken is opwaarts verlaten waardoor een nieuw koopsignaal ontstaat. Gezien het volatiele karakter van het aandeel kan het snel gaan. Denk bijvoorbeeld aan de enorme stijging in het aandeel Altice van twee jaar terug.

Profiteren van een stijging in het aandeel Galapagos via LYNX

Aangezien het technische plaatje klopt en het aandeel vandaag uitbundig reageert op een koersdoelverhoging, heb ik het gevoel dat er nog meer in het vat zit. Uiteraard is dit niet het enige waar ik naar kijk, ook het fundamentele plaatje klopt; dit werd besproken in mijn vorige artikel.

Om de komende weken te profiteren van een verdere stijging in het aandeel Galapagos, koop ik een vertical callspread met expiratie in november. Dit betekent dat ik de call € 62 koop en de call € 68 verkoop, beide expireren in november 2016. De strategie is in onderstaande screenshot in het LYNX Handelsplatform terug te vinden.

Voor de gehele optiecombinatie wil ik maximaal een premie betalen van € 1,75. Ik neem de positie vijf keer in, waardoor mijn totale investering uitkomt op € 875. Dit is tevens mijn maximale verlies. Om de positie via LYNX te openen is een margin vereist van € 950.

Door mijn geschreven opties kan ik tijdens expiratie maximaal € 6 premie ontvangen als de koers van het aandeel boven een koers van € 68 expireert. Dit is het verschil van beide uitoefenprijzen (€ 62 en € 68). Als ik hier mijn betaalde premie van € 1,75 aftrek, komt mijn maximale winst uit op een premie van € 4,25.

Gezien de multiplier van 100 in deze opties is mijn maximale winst per optiecombinatie € 425. Omdat ik de combinatie vijf keer heb ingenomen, is de maximale winst van deze positie € 2.125. Voor het gemak heb ik de transactiekosten buiten beschouwing gelaten.

Tot slot kan ik nog de aandelenkoers berekenen waar mijn break-even punt ligt. Door de betaalde premie van € 1,75 op te tellen bij de uitoefenprijs van € 62 van de gekochte calloptie, vindt ik mijn break-even prijs. Deze ligt in dit geval dus op een koers van € 63,75.

 Maximale winst  € 2.125
 Maximaal verlies  € 875
 Break-even koers  € 63,75

 

In onderstaande grafiek vindt u een grafiek van mijn potentiële winst/verlies van deze positie.

Handelen in optiecombinaties via LYNX

Via LYNX kunt u gemakkelijk met één klik een gehele optiecombinatie innemen. U voegt de optiestrategie als geheel toe en krijgt hier één bied- en laatprijs voor te zien. Op deze manier hoeft u niet elke optie apart te kopen of verkopen.

Zo bent u er zeker van dat u voor beide opties daadwerkelijk een uitvoering krijgt tegen een vastgestelde totaalprijs en loopt u dus niet het risico dat u enkel uitvoering heeft voor een gedeelte van de optiecombinatie. Een uitleg over het inleggen van combinaties via LYNX vindt u hier.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten. 

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×