Paniek in de Chinese yuan; waarom reageren beleggers niet?

Het grillige beursklimaat van exact een jaar geleden bent u hoogstwaarschijnlijk nog niet vergeten. De paniek om de Chinese economie was destijds de grootste beweegreden.

Met name de verzwakking van de Chinese yuan werd door beleggers aangegrepen om op de verkoopknop in te drukken.

De laatste dagen zijn de enorme bewegingen in het valutapaar dollar/yuan weer een hot item. Waarom reageren de financiële markten dit keer nauwelijks op deze schokken?

China liet financiële markten wereldwijd kelderen

In bovenstaande grafiek zijn beide spikes goed terug te zien die destijds de markten wereldwijd op hun grondvesten liet schudden. De verzwakking van de Chinese valuta zou betekenen dat de Chinese economie er slechter voor staat dan gedacht.

Na een aantal grillige maanden aan het begin van 2016, werd de paniek rondom China door beleggers naar de achtergrond verdreven. Ondanks dat de yuan richting het einde van het jaar nieuwe dieptepunten bereikte, zagen veel aandelenindices nieuwe recordhoogten.

Deze keer is het anders

Als u de grafiek van het valutapaar dollar/yuan bekijkt, is het nauwelijks te begrijpen waarom beleggers niet meer reageren op de flinke verdere verzwakking van de yuan ten opzichte van de dollar.

Deze reactie zit hem voornamelijk in de reden van de stijging in het valutapaar. Ditmaal is het namelijk een echte dollarbeweging, in plaats van dat de beweging uit de yuan komt. Dit is in onderstaande grafiek goed terug te zien.

Zetten we de koers van de yuan tegenover de euro, dan is een geheel ander beeld te zien. De euro is het afgelopen jaar nauwelijks sterker geworden ten opzichte van de Chinese yuan. Dit laat zien dat de yuan ten opzichte van andere valuta’s dan de dollar nauwelijks is gedaald.

De dollar is ten opzichte van alle grote valuta’s flink in waarde toegenomen, dus ook tegenover de Chinese yuan. Hierom reageren beleggers wereldwijd nog nauwelijks op de beweging in de dollar/yuan, aangezien de huidige zwakte in de yuan niet betrekking heeft op een afkoelende Chinese economie.

Chinese autoriteiten grijpen in

Toch zijn de Chinese autoriteiten niet blij met de verzwakkende yuan en de kapitaalvlucht uit het Aziatische land. Om dit te stuiten, hebben zij de afgelopen weken nieuwe maatregelen genomen. Deze kapitaalcontroles hebben de yuan de laatste dagen flink versterkt.

Naast de kapitaalcontroles liep de 3-maands yuan interbancaire rente in Hong Kong op naar 61%. Deze enorme rente maakt het enorm duur voor shortposities op de Chinese yuan.

Los van de maatregelen zijn shorters dus hun posities aan het coveren. Nu dat de waarde van de yuan begint te stijgen, zetten nog meer shortende partijen hun positie dicht aangezien zij geld verliezen met een sterker wordende yuan. Dit versterkt de stijging van de yuan, een zogenoemde shortsqueeze.

Met de recente daling in het valutapaar dollar/yuan heeft het valutapaar het niveau van oktober 2016 bereikt. Dit niveau komt exact overeen met de top die een jaar terug in de grafiek werd gezet.

Zo wordt maar weer duidelijk dat de mindset van beleggers meestal een stuk belangrijker is dan de koersen die op het bord staan. Was het huidige niveau in de dollar/yuan vorig jaar nog een catastrofe, vandaag de dag kraait er geen haan naar.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×