TA: ‘Koninklijke Philips en Akzo Nobel technisch beeld’

Koninklijke Philips publiceerde vanochtend zijn kwartaalcijfers. Deze vielen tegen, met als gevolg een fors lagere openingskoers (€ 31,90) dan de slotkoers eind vorige week (€ 34,745). Twee vragen komen aan de orde, te weten: 1. Was deze daling te voorzien? en 2. Hoe ontwikkelt de beurskoers zich verder?

Kon. Philips op dagbasis + 20/120-daags gemiddelden

Deze technische analyse is niet geschreven om te zeggen ‘Zie je wel, ik had het je toch voorspeld?’. Deze blog beschrijft wat is, en hoe om te gaan met trends en trendwijzigingen in beurskoersen. Een mogelijkheid is gebruik te maken van een combinatie van de beurskoers en een afgeleid 20-daags en 120-daags koersgemiddelde. Zo kunnen stijgende trends (groen), overgangsfasen (zwart) en dalende trends (rood) gemakkelijker worden herkend. Vanaf 5 oktober t/m 19 oktober jl. was er sprake van een overgangsfase. Op donderdag 18 oktober werd onder beide gemiddelden een lagere top gevormd. De dagelijkse beurshandelaar kon deze lagere top dus uitleggen als teken van zwakte. De negatieve beweging op vrijdag 19 oktober 2018 bevestigde dit beeld. Nu de gemiddelden elkaar gekruist hebben, is de trend dalend en kleurt de dagcandle vandaag rood (= dalende trend). Ook is er een ‘gap down’ tot stand gekomen. Daardoor worden alle kopers vanaf 23 april dit jaar geïsoleerd.  Dit suggereert voor langere tijd verkoopdruk.

Akzo Nobel + 20/120-daags gemiddelden

Wat het aandeel Koninklijke Philips vandaag overkomt, kan elk aandeel overkomen. Dat geldt in het bijzonder voor het aandeel Akzo Nobel. Hier geldt hetzelfde verhaal als hierboven beschreven met betrekking tot het aandeel Koninklijke Philips. Op 9 oktober jongstleden daalt de koers onder het 120-daags gemiddelde, waardoor de zwartgekleurde overgangsfase werd betreden. De herstelpoging op 17 oktober weet niet meer het 120-daags gemiddelde te bereiken en de beurskoers van Akzo Nobel valt een dag later terug. Er is dus een lagere top gezet en vandaag kruist het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde. Aandeelhouders Akzo Nobel zijn dus gewaarschuwd voor verkoopdruk. Indien de beurskoers daalt onder de bodems van dit jaar, dan komen veel aandeelhouders Akzo Nobel op de spreekwoordelijke pijnbank te liggen. In dat geval mag er spoedig ‘ach en wee’ gehoord worden (vooral als de ‘open wond’ (lees: ‘gap’) wordt gesloten bij € 65 (ontstaan in maart 2017).

AEX-index + 20/120-daags gemiddelden

Voor trendherkenning gelden in de technische analyse een aantal basisprincipes: een stijgende trend bestaat uit een reeks van opeenvolgende hogere bodems, in samenhang met een reeks van opeenvolgende hogere toppen. Dit principe geldt in spiegelbeeld voor de definitie van een dalende trend.  Sinds de top in juli zien we in de AEX-index een serie lagere toppen en lagere bodems. De laatste lagere top oogt als een technische herstelpoging naar een gebroken steunlijn die vijf bodemniveaus met elkaar verbindt. Beleggers mogen zich dus nu de vraag stellen: ‘Buy the dip’ of ‘Sell the Rally’?

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker