Profiteert goud van de onrust op de beurzen?

Met de onrust op de beurzen gaan beleggers altijd op zoek naar veilige havens. Bij veilige havens kan men denken aan obligaties en het inspelen op de goudprijs en zilverprijs.

Amerikaanse obligaties vormen een steeds aantrekkelijker alternatief nu de rentes in de VS stijgen.  In dit artikel bekijk ik of goud en zilver ook al als vluchthavens worden gebruikt door beleggers.

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

  • Technische analyse goudprijs
  • Technische analyse zilverprijs
  • Hoe presteren mijnbouwfondsen?

Profiteert goud van de onrust op de beurzen

Technische analyse goudprijs

De beurzen in de VS zijn in een korte tijd flink gedaald vanaf de all-time high. De daling heeft beleggers flink opgeschrikt. De NASDAQ-100 liet het grootste verlies in zeven jaar tijd zien. Beleggers vluchten in obligaties nu deze weer een aantrekkelijk rendement bieden. In goud zien we dit vluchtgedrag ook een beetje terug. Als we de grafiek bekijken zien we dat de goudprijs is uitgebroken uit een driehoeksformatie. Een groter herstel mag nu worden verwacht. Hieronder ziet u de 2-jarige grafiek van de goudprijs waarbij elke candle een dag representeert. Daaronder zal ik de langere termijn grafiek van de goudprijs bespreken.

In onderstaande grafiek ziet u links de all-time high van goud die medio 2012 werd neergezet vlak onder de $1800. We zien hier goed dat de goudprijs eigenlijk al sinds medio 2016 in een meer zijwaartse bandbreedte is gaan bewegen. Erg opvallend is echter dat de goudprijs lijkt te worden opgevangen door de trendlijn (de rode schuin lijn) die we kunnen trekken over meerdere toppen en bodems van de afgelopen jaren. Deze trendlijn is vergelijkbaar met de paarse trendlijn die eind 2016 de prijs van goud opving, vanaf dat niveau kon goud toen een mooie rally starten en steeg de koers van circa $1120 tot ongeveer $1360.  Wanneer u wilt inspelen op een herstel van goud, kunt u in het artikel van collega mijn Wubbe Bos lezen op welke manieren dat kan.

Technische analyse zilverprijs

Het kleine broertje van goud doet het dit jaar veel slechter. Zilver kan worden gezien als goud met een turbo. De zilverprijs laat vaak veel grotere bewegingen zien, zowel omhoog als omlaag. Voor goud fanaten is zilver dus zeker een aantrekkelijke aanvulling op de grondstoffenportefeuille. Technisch noteert de zilverprijs vlak boven de low van 2016. Zolang de prijs hierboven blijft, kunnen speculanten hun slag slaan. Zakt de prijs onder dit steunniveau, dan moeten beleggers rekening houden met verdere dalingen.

Hoe presteren mijnbouwfondsen?

U kunt uiteraard direct beleggen in goud en zilver door de fysieke aankoop van de edelmetalen. U kunt ook in goud beleggen met een goud ETF of door middel van futures. Hoe u inspeelt op een herstel van de goud of zilver vindt u in het artikel van Wubbe Bos.

Zien we een mogelijk herstel van de goudprijs al terug in de mijnbouwfondsen? Mijnbouwfondsen lopen soms voor op herstel van de edelmetalen. De gedachte is dat mijnbouwers als eerste profiteren van een prijsstijging van de grondstoffen. Als beleggers een prijsstijging verwachten in goud en zilver, dan zijn ze eerder geneigd de aandelen van mijnbouwers te kopen. Met mijnbouwfondsen valt namelijk een bovengemiddeld rendement te halen. In het verleden bleek al dat dit soort aandelen flinke koersstijgingen kunnen laten zien.

We bekijken 3 grote en bekende mijnbouw aandelen:

Barrick Gold: (ABX)

Barrick Gold is één van de bekendste en grootste mijnbouwer ter wereld. Het bedrijf komt uit Canada en had eind december bijna 86 miljoen ounce aan goudreserves. In september 2018 kondigde Barrick Gold een share-to-share-fusie met RandGold aan in een deal ter waarde van $ 18,3 miljard. Door deze deal bezitten de aandeelhouders van Barrick Gold 67% van het gecombineerde bedrijf.

Barrick Gold delft naast goud ook zilver en koper. In 2017 behaalde het bedrijf een nettowinst van $986 miljoen. De winst is uiteraard onderhevig aan flinke schommelingen en is sterk afhankelijk van de gedolven grondstofprijzen. Technisch beweegt het aandeel in een dalend trendkanaal. Dit kanaal dient eerst verlaten te worden alvorens we kunnen speken van een technische verbetering. Voorlopig dus nog oppassen geblazen.

Goldcorp: (G)

Goldcorp is ook een Canadese mijnbouwer. Het bedrijf is enkel actief in de goudproductie en heeft veel mijnen in Canada in zijn bezit. In Canada werd Goldcorp meerdere keren verkozen als beste bedrijf/werkgever door verschillende magazines. Daartegenover staat dat ze vaak beschuldigd zijn van milieuvervuiling en als gevaar voor de samenleving. Goldcorp heeft in de ‘gouden tijden’ enorme winsten gemaakt. Zo lag de nettowinst in 2011 op $1.714 miljoen. In 2017 is er echter slechts een schamele winst van $377 miljoen bijgeschreven in de boeken. Indien de goudprijs weer herstelt naar de hoge niveaus, kan het bedrijf daar direct flink van profiteren.

Technisch zien we wel wat interessante dingen op de grafiek gebeuren. Zo vormt de koers van Goldcorp de afgelopen weken lagere koersbodems. Tegelijkertijd zien we dat de Relative Strength Index (RSI) hogere bodems vormen. Deze positieve divergentie kan een trendomkeer betekenen.

Newmont Mining: (NEM)

Newmont Mining is ook een zeer bekende mijnbouwer uit de VS. Het bedrijf heeft actieve goudmijnen in de VS, Australie, Ghana, Peru en Suriname. Het is na Barrick Gold de grootste goudproducent ter wereld. Newmont Mining produceert naast goud ook koper en zilver. Ook Newmont kende in 2011 zeer grote winsten, maar weet ook in 2017 nog keurig de broek op te houden. Voornamelijk de hoge koperprijs in 2017 zorgde voor toegenomen winsten. In 2017 boekte het bedrijf $773 miljoen aan nettowinst.

Technisch noteert het aandeel rond de bodems van eind 2016. Op korte termijn hebben we een driehoek ingetekend in de grafiek. De uitbraak uit deze driehoek zal de toekomstige richting bepalen.

Conclusie goud:

Goud en zilver worden in tijden van onrust gezien als veilige havens. Met de recente paniek op de beurzen lijkt er echter nog geen sprake te zijn van een echte vlucht naar de bekende edelmetalen. Technisch bevinden goud en zilver zich wel op interessant niveau’s. In dit artikel bespraken we kort een drietal mijnbouwers die snel kunnen profiteren van een eventueel herstel van de edelmetalen. Uiteraard is er enige voorzichtigheid geboden bij het beleggen in voorgenoemde producten. De goudprijs en zilverprijs kunnen flinke koersschommelingen laten zien en ook de aandelen staan garant staan voor flinke bewegingen, zowel omhoog als omlaag. Beleggers dienen dan ook ten alle tijden rekening te houden met mogelijk flinke koersverliezen, maar daartegenover staan flinke potentiële koerswinsten. Het is raadzaam om slechts een klein deel van de portefeuille te beleggen in deze ‘riskantere’ beleggingscategorieën.

Met goudaandelen profiteren van de onrust op de beurzen

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in verschillende goudmijnaandelen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen.

Beleggen in goud bij LYNX

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×