Alles wat u moet weten over de reverse stock split van aandeel ArcelorMittal

Tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van 10 mei 2017 is besloten om het aandeel ArcelorMittal een reverse stock split te laten ondergaan. Deze reverse stock split is een dag later middels een persbericht aangekondigd.

Op donderdag 18 mei 2017 wordt de reverse stock split door de beurs verwerkt. De omgekeerde aandelensplitsing kent een verhouding van 3 op 1, waardoor de aandelenkoers na opening dus drie keer zo hoog staat dan het slot op woensdag 17 mei. Na de aandelensplitsing staan immers nog slechts 1/3 van de totaal aantal aandelen ArcelorMittal uit.

reversed stocksplit aandeel arcelormittal koers grafiek

Wat betekent de reverse stock split voor uw aandelen?

De omgekeerde aandelensplitsing betekent concreet dat u op donderdag 18 mei 2017 nog slechts 1/3 van uw aandelenpakket ArcelorMittal in portefeuille heeft. Omdat de koers drie keer zo hoog staat heeft dit geen enkele invloed op de totale waarde van uw aandelen.

Indien uw aandelen in portefeuille door drie gedeeld kan worden is het makkelijk, uw houdt 1/3 van uw aandelen ArcelorMittal over:

Stel: u had 900 aandelen ArcelorMittal, dan heeft u op donderdag 18 mei nog slechts 900/3= 300 aandelen ArcelorMittal in portefeuille.

In het geval dat u bijvoorbeeld 800 aandelen ArcelorMittal in portefeuille had, heeft u nu nog 800/3=266 aandelen in portefeuille. Voor de 0,67 aandelen die u overhoudt ontvangt u een cash settlement.

Invloed op opties ArcelorMittal

De reverse stock split heeft logischerwijs ook invloed op de opties ArcelorMittal. De reguliere opties met een onderliggende waarde van 100 aandelen worden volgens de ratio methode aangepast. Dit houdt in dat de nieuwe multiplier van deze opties 33 is. De uitoefenprijs is vermenigvuldigd met 3.

Daarnaast heeft ArcelorMittal als gevolg van de kapitaalverhoging in het voorjaar van 2016 nog afwijkende optieseries met een multiplier van 29. Deze optieseries hebben een nieuwe onderliggende waarde gekregen van 10 aandelen, ook hier is de uitoefenprijs vermenigvuldigd met 3.

aandeel arcelormittal reverse stocksplit

Mocht u hier verder nog vragen over hebben, neem dan gerust contact met ons op via 0800 2030 of mail naar info@lynx.nl.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×