Wat is short gaan? Hoe werkt short gaan precies? Wat zijn de voordelen en de risico’s?

De meeste beleggers kopen aandelen en profiteren dus alleen van een koersstijging.

Toch is het ook mogelijk om te profiteren van dalende koersen door middel van een short positie op aandelen.

Wat is short gaan? Wat zijn de risico’s van short gaan? En hoe werkt short gaan precies?

Na het lezen van dit artikel weet u precies wat short gaan is en waarom deze strategie interessant kan zijn.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken: 

 • Wat betekent short gaan?
 • Voor- en nadelen van short gaan
 • Hoe kunt u short gaan via LYNX?

short gaan uitleg + voorbeeld

Wat betekent short gaan?

‘Short gaan’ of ‘short selling’ is een veelgehoorde term in de beleggingswereld. Als een belegger short gaat verkoopt deze als het ware aandelen die men niet in bezit heeft. Op deze manier kan er geprofiteerd worden van een daling van de beurskoers. De belegger gaat er dan van uit dat het aandeel in waarde daalt en kan via deze strategie inspelen op deze waarde daling.

Als de belegger de aandelen op een later tijdstip weer besluit terug te kopen, dan bepaalt het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs de winst of verlies. Een belegger kan zowel aandelen, ETF’s & obligaties shorten. Het is uiteraard ook mogelijk om short te gaan door middel van afgeleide producten als opties en futures(derivaten). Dit artikel gaat echter alleen over short selling door middel van het verkopen van aandelen.

U vraagt zich waarschijnlijk nu af, hoe u aandelen kunt verkopen die u niet heeft?

Het antwoord is simpel; u leent deze van een andere partij en betaalt daar een vergoeding in de vorm van rente over.

Kort voorbeeld:

U short 100 aandelen op € 10 per stuk. Uw totale short positie is hierdoor € 1000

Indien het aandeel daalt naar € 9,00, dan is uw winst € 100. Uw kunt immers 100 aandelen terugkopen voor € 900 terwijl u ze voor € 1000 heeft verkocht.

Indien het aandeel stijgt naar €11,00, dan heeft u echter een verlies van € 100. Indien u de positie sluit moet u namelijk € 1100 betalen terwijl u ze voor € 1000 heeft verkocht.

Let op: Op het moment dat u short gaat, ontvangt u cash als onderpand van deze short positie, ook wel cash collateral genoemd. Dit betekent dat uw cashsaldo dus toeneemt. Toch wordt deze cash collateral niet meegerekend om te bepalen of u rente dient te betalen over negatieve cashsaldi. U mag deze opbrengsten dus niet aanwenden voor de koop van andere aandelen. U dient dit als onderpand aan te houden. Meer informatie over cash collateral leest u op onze service pagina. 

Voordelen en nadelen van short gaan

Uiteraard kent deze beleggingsstrategie zowel voor- als nadelen. Hieronder zet ik ze voor u op een rij met een korte toelichting.

Voordelen:

 • Het grootste voordeel van short gaan is de flexibiliteit die u hierdoor heeft. U kunt niet alleen profiteren van stijgende koersen, maar ook bij dalende koersen kunt u rendement behalen.
 • Een ander voordeel is dat u door middel van een shortpositie uw posities kunt hedgen. Hedgen is het afdekken van een financieel risico van een investering door middel van een andere investering. Door shortposities tegenover uw gekochte aandelenposities te zetten dekt u het marktrisico (deels) af.
 • Het laatste voordeel is de snelheid van dalende koersen. Terwijl een stijgende beurs over het algemeen langzaam beweegt, zien we bij een dalende beurs juist het tegenovergestelde.

Nadelen:

 • Het potentiële verlies is onbeperkt. Wanneer u long zit kan u namelijk enkel uw inleg verliezen (indien niet gekocht op marge). De prijs kan immers niet lager zakken dan €0. Terwijl bij een shortpositie uw verlies theoretisch gezien oneindig is. Een aandeel kan in theorie immers ongelimiteerd blijven stijgen.
 • U betaalt rente om aandelen te shorten. De kostprijs die u betaalt voor het lenen van aandelen is terug te vinden in het LYNX handelsplatform onder de SLB (Stock Loan Borrow) rates. Deze interestvoet verschilt per aandeel en kan dag op dag verschillen aangezien dit een spel is van vraag en aanbod. De actuele standen vindt u hier: LYNX rente tarieven.
 • Een derde nadeel dat u zeker niet over het hoofd mag zien zijn de dividenden. Een dividend is een (periodieke) uitbetaling aan de aandeelhouders van de winst. Indien u een shortpositie heeft in een bedrijf en dit bedrijf keert op dat moment een dividend uit in de periode dat u short zit, dan dient u het bruto dividend te betalen. Uiteraard gaat het dividend van de koers af, en verandert er per saldo weinig voor u.
 • Soms ontstaat door short selling een zogeheten short squeeze. Shorters sluiten hun positie af door het terugkopen van de aandelen. Als zij dit allemaal tegelijk doen doordat er bijvoorbeeld positief nieuws is uitgekomen of doordat de stoplosses worden geraakt dan kan de koers plotseling hard stijgen. Dit heeft in het verleden al veel beleggers in problemen gebracht. Alles over dit fenomeen leest u in dit artikel: Wat is een short squeeze?

Voor welke belegger is short gaan geschikt?

Aandelen shorten werkt net even anders als het kopen van aandelen(long gaan). In principe is het precies het omgekeerde van aandelen kopen, maar de risico’s zijn groter. U kunt tenslotte meer verliezen dan uw inleg. Daarom willen wij u graag wijzen op het volgende: Het short gaan in aandelen bevat risico’s en vereist veel kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie. Om deze reden adviseert LYNX u, vooraf goed te laten informeren over de werking en risico’s van deze financiële instrumenten.

Hoe kunt u short gaan via LYNX? 

Via LYNX is het aangaan van een short positie net zo makkelijk als het kopen van een aandeel. In plaats van een aandeel te kopen, wat u waarschijnlijk gewend bent, verkoopt u nu het aandeel. Uw positie is in dit geval negatief, wat duidt op een short positie.

In deze tabel ziet u een voorbeeld van een shortpositie van 80 aandelen.

Via LYNX is het mogelijk om een positie aan te gaan op basis van bevoorschotting(margin). Hierdoor heeft u de mogelijkheid (maar niet de verplichting!) om met geleend geld te beleggen. U houdt een margin voor uw lopende posities aan, het resterende bedrag leent u van LYNX. De marginvereisten voor posities die gedurende de dag worden gesloten is 25%. Wilt u de positie meenemen naar de volgende dag, dan geldt een marginvereiste van 50%. De vereisten voor long en shortposities zijn nagenoeg hetzelfde. Meer informatie hierover vindt u hier: Het verschil tussen een cashrekening en een marginrekening.

Het is helaas niet mogelijk om in alle verhandelbare aandelen short te gaan. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om illiquide aandelen of aandelen met een lage beurswaarde te shorten. In het LYNX Handelsplatform ziet u precies wat u wel en niet kunt shorten indien u de kolom Shortable bekijkt.

De kleuren in de kolom Shortable hebben de volgende betekenis:

 • Lichtgroen: Er zijn tenminste XXX aandelen beschikbaar om te shorten. Ga met uw muis op het lichtgroene vakje staan om te zien hoeveel aandelen er beschikbaar zijn.
 • Donkergroen: Dit aandeel zal beschikbaar zijn om te shorten als de aandelen gelokaliseerd kunnen worden.
 • Rood: Het aandeel is niet te shorten.

shortable - 3

Zelf beleggen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, en dus ook short te gaan. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

short gaan uitleg + voorbeeld

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×