Steun & weerstand in de Euro Stoxx 50

Begin mei werd in de Europese aandelenmarkt een zgn. ‘Fast and Furious’-marktconditie gesproken. Deze marktconditie gaf aanleiding om trendvolgers een spiegel voor te houden en ‘market timers’ te attenderen op de contraire kansen die zich voordeden.

De Euro Stoxx 50 op weekbasis

In de hieronder afgebeelde grafiek op basis van wekelijkse slotkoersen blijkt in de Euro Stoxx 50 index op 3658,79 de hoogste weekslotnotering te zijn gezet. In de afgelopen drie beursweken blijken de wekelijkse slotkoersen telkens lager te liggen (zie rode weekcandles).

De actuele notering (intraday woensdag 31 mei op 3563,73) noteert echter nog altijd boven de openingskoers van de eerste handelsweek van deze maand (= 3559,59). Ook noteert de Euro Stoxx 50 boven de laagste handelsnotering van deze maand (=3529,35). Daarmee heeft u indicatie van steun en weerstandsniveaus.

De vraag komt aan de orde of de Euro Stoxx 50 index erin zal slagen om de opgaande trend vast te houden. De DMI-indicatoren op weekbasis tonen helemaal geen ‘Fast and Furious’-condities meer, want de positieve Directional Movement Index daalt, terwijl de kracht van de onderliggende trend (zie blauwe ADX-lijn) is afgevlakt.

Kortom, het gaspedaal achter de vraagkrachten is losgelaten.

De Euro Stoxx 50 op dagbasis

In de grafiek op dagbasis werd op 5 mei jl. de hoogste slotkoers gezet, waarna er een patroon is ontstaan van lagere toppen en lagere bodems. Dat is een eerste concrete aanwijzing voor daghandelaren dat de verkoopdruk meer haast heeft dan de gretigheid om te kopen.

De negatieve krachten in de Directional Movement Indicator (DMI) overheersen sinds 18 mei jl. de positieve krachten. De dalende (blauwe) ADX-lijn noteert onder 25 en dit duidt in theorie op een marktconditie geschikt voor traders in plaats van trendvolgers.

De Euro Stoxx 50 op uurbasis

De koersgrafiek op uurbasis maakt duidelijk dat het proces van hogere bodems op 17 mei jl. is verstoord als gevolg van de plotselinge koersdaling. Daghandelaren die op 11 mei jl. nog actief aan koopkant acties hebben ondernomen (bij een intraday low op 3607,87) om van het positieve beurssentiment te profiteren, werden dus onverwacht getrakteerd op koersverliezen.

Het is specifiek deze categorie marktparticipanten die het recente koersherstel op 23 mei jl. naar 3605,91 aangrepen om hun posities (‘break-even’) glad te strijken via actieve verkooptransacties. De eerste weerstand voor traders ligt dus rond de 3600-punten grens. Wie nu actief is in de Euro Stoxx 50 instrumenten houdt de 3530-punten grens aan als eerste indicatieve steun vanuit trading oogpunt.

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker