TA: ‘Succesvolle test steun EUR/USD’

Vorige week donderdag was er veel spektakel in de valutamarkten. Terwijl Mario Draghi de pers te woord stond, werd de EUR/USD analyse 14 juni 2018 opgesteld. Het valutapaar noteerde op dat moment $ 1,1700 en de conclusie werd getrokken dat de bodem rond $ 1,1506 belangrijk zou zijn voor de middellange termijn. En wat blijkt?

EUR/USD op dagbasis vanaf 2018

Het valutapaar EUR/USD heeft op 29 mei 2018 intraday een bodem gezet bij $ 1,1506. Dit prijsniveau blijkt op 21 juni jongstleden (gisteren) bij een niveau op $ 1,1507 min of meer te worden getest, want EUR/USD sloot de handelsdag gisteren hoger af en lijkt begonnen aan een herstel. In de  LYNX Masterclass ‘Fibonacci & Elliott Wave technieken  werd deze week de top in EUR/USD besproken.

Indien juist beoordeeld, dan werd eind mei de bodem gezet van een derde golfbeweging als onderdeel van een dalende vijfstructuur. Dat zou op korte termijn uitzicht bieden op een tijdelijke reactie richting $ 1,1861 tot circa $ 1,19 (= golf 4). Daarna zou de EUR/USD onder $ 1,15 wegzakken.

Amerikaanse 10-jaars rente op weekbasis + RSI

De rentegrafiek van het 10-jaars Amerikaans schuldpapier heeft recent de veelbesproken psychologische 3%-grens uit 2013 getest. De actuele rentestand bedraagt circa 2,90%, dus de opwaartse uitbraak boven 3% is nog geen feit.

De dubbele top in de relatieve sterkte index (RSI) is een fenomeen dat eerder werd waargenomen rond de 3% medio 2013. Het bleek een ‘setup’ voor een meerjarige dalingsfase. Deze waarneming geeft te denken over de toekomstperspectieven van de Amerikaanse economie en aanverwante inflatieverwachtingen. Het verlossende antwoord volgt in de komende weken na een uitbraak (mogelijk neerwaarts).

Koninklijke DSM vanaf juni 2018 + Relatieve Sterkte index + RSI(14)

Het aandeel Koninklijke DSM kreeg deze week nogal wat aandacht in zowel positieve als in negatieve zin. Belangrijker dan de achterliggende oorzaken is uiteraard hoe de markt uiteindelijk haar oordeel velt.

De koersgrafiek van Koninklijke DSM toot een mooi stijgend trendkanaal en ook een mooie stijgende relatieve sterktelijn (RS) tegenover de prestaties van de AEX-index. Maar heel subtiel wordt in de relatieve sterkte index (RSI) een lagere bodem gezet en lijkt de periode van outperformance ter discussie te komen.  Rond € 85 ligt een heel belangrijk steunniveau.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker