TA: ‘Absolute en relatieve prestaties’

Respecteer altijd de richting van de trend, want ‘The Trend is your Friend’. De aanduiding ‘altijd’ is overigens relatief, zo blijkt uit het koersverloop van Apple Inc. of Fugro.

Apple Inc. (AAPL) + 20/120-daags gemiddelden + RSI(14) + relatieve sterkte t.o.v. Technologie-ETF

Een belegger kan veel praktisch bruikbare informatie aflezen uit koersgrafieken. Neem als voorbeeld het koersverloop van het aandeel Apple Inc. (AAPL). Een proces van hogere toppen kan alleen tot stand komen door gretiger vraag (= bereidheid om meer te betalen) dan verkoopneigingen. Hogere bodems wijzen daarbij op hebzucht (= angst om de boot met koerswinsten te missen). Het aandeel Apple beweegt relatief sterker dan de Amerikaanse technologietracker (XLK). Hieruit spreekt een voorkeur om aandelen Apple te bemachtigen (zie roze relatieve sterktelijn). Rest alleen nog de kracht van de stijging. Deze lijkt af te nemen door de lagere top in de relatieve sterkte index (RSI). De trend is dus in absolute zin positief, maar verliest aan kracht (meestal in aanloop naar een trendwijziging).

Fugro vanaf 1992 op maandbasis (log-schaal) = 12-maands gemiddelde + relatieve sterkte versus AEX

Het aandeel Fugro heeft vanaf een bodemkoers rond € 1,45 eind 1995 de belangstelling gekregen van lange termijn beleggers. Dit blijkt (achteraf) uit het proces van hogere bodems en hogere toppen tot 2007. In de daaropvolgende jaren werden de top uit 2007 niet meer gepasseerd. Daarentegen volgde eind januari een meerjarige trendbreuk en vervolgens een duidelijke relatieve verslechtering in de koersprestaties afgezet tegen de AEX-index (zie roze RS-lijn). Het is ronduit zorgelijk dat Fugro deze maand vanaf een openingskoers op € 3,5340 naar € 5,6350 steeg (= bijna +60%), maar alle winst weer lijkt op te geven. In relatieve zin wordt zelfs een meerjarig dieptepunt gemeten tegenover de AEX-index. Fugro lijkt allesbehalve klaar met haar aanhoudende bodemonderzoek. De technische analyse houdt rekening met aanhoudende zwakte richting € 1,45 in 2020 of volgend jaar.

SPAANSE IBEX-35 index + relatieve sterkte t.o.v. DJ Europe Stoxx 600

De opheffing van de lockdown afgelopen weekend in Spanje zou volgens mediabronnen zijn ervaren als ‘een soort bevrijdingsdag’. Of dat voor aandelenbeleggers aan de Madrileense effectenbeurs ook geldt, is nog maar de vraag. De Spaanse IBEX-index sloot op 1 juni op 7221,40 en noteerde deze week weer onder de slotkoers van de eerste dag van deze maand. In relatieve zin blijkt er al jarenlang sprake van een ondermaatse prestatie tegenover de Europese DJ Stoxx 600 index met nu zelfs een nieuw relatief laagterecord. De Spaanse aandelenindex weerspiegelt geen vertrouwen. In technische zin ziet het Spaanse investeringsklimaat er nogal bewolkt uit met weinig zicht op een nog zonniger sentiment.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×