TA: ‘Alles gaat uiteindelijk voorbij’

Het is vandaag – maandag 9 maart 2020 – gevoelsmatig een handelsdag zoals op 19 oktober 1987 (‘Black Monday’). Er is goed nieuws in aantocht. Alles gaat voorbij!

CBOE VOLATILITY INDEX (VIX) vanaf 1990

Eind vorige week werd vastgesteld aan de hand van de Directional Movement Indicator afgeleid van de S&P 500 index dat de verkoopdruk in Wall Street werd opgevoerd. Datzelfde gold voor de verkoopdruk in de AEX-index. Er was dan ook geen aanleiding om een bodem te voorspellen. De onrustbarometer (VIX) registreerde vorige week in Chicago op 3 maart een hogere bodem bij stijgende 20-/120-daags gemiddelden. De onrust is tot nu toe alleen maar gegroeid. Zulke situatie duren relatief kort, maar zijn wel erg stressvol. Bij een VIX-stand boven 56 is de stemming in Wall Street net zo zorgelijk als tijdens de crisisweken in oktober 2008. Gelukkig blijft het niet altijd crisis.

BRENT CRUDE OIL vanaf september 2015

In tijden van stress of grote onzekerheid is het altijd aan te raden om niet te dicht met de neus op het vuur te staan, maar gewoon gepaste afstand te betrachten. Hierdoor ontstaat er een breder perspectief en worden hoofd- en bijzaak meestal beter van elkaar onderscheiden. Het zal/moet de belegger met een langetermijn horizon en aandacht voor technische analyse zijn opgevallen dat de meerjarige koersgrafiek van de termijnprijs van Brent Crude Oil een megagroot (H)oofd(S)choudert-toppatroon heeft gevormd. De daling onder de neklijn eind februari is volgens de theorie de nekslag, waarna het patroon doorgaans omklapt naar beneden. De vrije val was in theorie te verwachten, maar kwam al snel na een kortstondige terugtest van de neklijn. De grootste klap is nu uitgedeeld. Verwacht in de komende tijd nog wel een test van $ 27,50.

Royal Dutch Shell op maandbasis…een breder perspectief toont aan dat alles meestal voorbij gaat

Zoals hierboven geschetst is het raadzaam om regelmatig de koersontwikkelingen in de grafiek te beoordelen op basis van een groter tijdvenster. Neem als voorbeeld de recente technische analyse blog getiteld Shell lager, obligaties hoger op 30 januari van dit jaar. Ruim een maand geleden kondigde het scenario van een vrij val van € 24,50 naar € 17,00 zich al aan. De dalende hellingshoeken in de 4-/24-weeks gemiddelden anticipeerden al op tegenvallende marktomstandigheden. Vandaag overdrijft de markt aan de onderzijde.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker