TA: ‘Amgen en Genmab langs de lijnen’

Onder de huidige marktomstandigheden op de aandelenbeurzen is best lastig om de kansen en de risico’s tegen elkaar af te wegen. In de biotechnologiesector zijn twee aandelen langs de lat gelegd.

Amgen vanaf juni 2016 + 20/120-daags gemiddelden

Bij investeringen in biotechnologie-aandelen, zoals het Amerikaanse Amgen (AMGN), is het altijd afwachten of het bedrijf met haar producten en diensten de beleggers ervan kan overtuigen dat een aandelenbelang een gezonde overweging is. Indien de lat langs het proces van opeenvolgende toppen of bodems wordt gelegd, dan blijkt jarenlang sprake een stijgend trendkanaal. Deze waarneming heeft nu plaats gemaakt voor een dalend trendkanaal. Een objectieve bevestiging wordt gegeven via de daling van het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde. Oplevingen bieden investeerders kansen om naar gezondere alternatieven uit te kijken. En die zijn er (zie grafiek van het Deense Genmab).

Amgen vanaf juni 2016 + 20/120-daags gemiddelden

Genmab vanaf 2017 + 20/120-daags gemiddelden

De koersontwikkeling van het Deense Genmab laat zien dan aan een dalende trend in de afgelopen jaren een einde is gekomen. Sinds het dieptepunt in oktober vorig jaar zijn weer hogere bodems zichtbaar, waarbij de lat langs de toppen evenwijdig is getrokken om tot een koersdoel te komen van ca. DKK 1300 tot DKK 1370 (en op lange termijn wellicht nog hoger). Van belang is dat de stijgende steunlijn nu rond DKK 1150 slechts DKK 30 onder de actuele beurskoers beweegt. Dit betekent een foutmarge van ruim 2,5% terwijl het opwaarts koerspotentieel minimaal vier keer zo hoog is. De technische analyse weet niets van de fundamentele argumenten achter het proces van hogere bodems, behalve dan dit duidt op een toenemend vertrouwen in het bedrijfsbeleid.

Genmab vanaf 2017 + 20/120-daags gemiddelden

AEX-index op uurbasis vanaf 18 maart 2019

De lat langs hogere bodems heeft een nuttige functie. Zolang de trendlijn niet neerwaarts wordt gebroken is de onderliggende trend positief. Omgekeerd suggereert de lat langs lagere toppen een dalende trend. Bij voorkeur zijn er drie toppen of drie bodems om de trendlijn als signaallijn te gebruiken. In de AEX is de functie van de ingetekende stijgende steunlijn wellicht discutabel, echter er lijken twee lagere toppen gezet onder het piekniveau van begin mei en ingezoomd op de korte termijn duidt de lagere top erop dat het aanbod weer de overhand krijgt. Een daling onder de recente bodem (< AEX 550,24) suggereert een verdere verzwakking naar ca. AEX 539.

AEX-index op uurbasis vanaf 18 maart 2019

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker