TA: ‘ArcelorMittal in de verbrandingsoven’

Het aandeel van staalconcern ArcelorMittal heeft dit jaar ca. 20% van haar aandeelhouderswaarde in rook zien opgaan. Natuurlijk branden de handen om het afgestrafte aandeel op te rapen, maar de koersgrafiek toont op klassieke wijze aan dat dit momenteel nog geen goed idee is.

ArcelorMittal vanaf 2015 op weekbasis + 4/24-weeks gemiddelden + handelsomzetten

Het (H)oofd(S)chouderpatroon dat zich uitstrekt over de afgelopen jaren in het aandeel ArcelorMittal is voor een technisch analist niet te missen. In de loop van 2018 ontwikkelde zich een dubbele top inclusief linker- en rechterschouder, waarna rond € 25 een eerste nekslag werd uitgedeeld en het aandeel in de uitverkoop belandde. De opleving begin dit jaar heeft opnieuw een lagere top opgeleverd en een nieuwe nekslag via de daling onder de dieptepunten van 2017 en eind 2018. Van hoofdschouderpatronen is bekend dat deze volledig kunnen omkieperen na een daling onder de (gele) neklijn. Dit is typisch een aandeel waar het te heet onder de voeten wordt.

ArcelorMittal vanaf 2015 op weekbasis + 4/24-weeks gemiddelden + handelsomzetten

ENAGAS vanaf 2015 op weekbasis + 4/24-weeks gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. Stoxx 600

Enagás S.A. is een Spaans beursgenoteerd energiebedrijf dat o.a. verantwoordelijk is voor het landelijke gasnet. Het is wellicht speculeren waarom de beurskoers van Enagás S.A. weer oploopt. De stijging van de olieprijs speelt mogelijk een rol. Maar het kan ook de toevlucht van beleggers naar de doorgaans defensieve nutssector zijn met het oog op de onzekerheden in de Europese aandelenmarkt. Hoe dan ook, vraag en aanbodfactoren leveren een stijgende driehoek in de grafiek op inclusief een opwaartse koersuitbraak en terugtest van de weerstandniveaus. Ook in relatieve zin presteert het aandeel Enagás S.A. afgelopen 12 maanden beter dan de Europese DJ Stoxx 600 index. Nog een beetje gas bijgeven en het vizier kan worden gericht op een stijging naar € 28,50.

ENAGAS vanaf 2015 op weekbasis + 4/24-weeks gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. Stoxx 600

AEX-index op uurbasis in mei 2019

Het ‘Sell in May’-gezegde lijkt dit jaar weer aan betekenis te winnen, want de AEX-index heeft nog hele weg omhoog te gaan om terug te keren bij de slotstand van 30 april op AEX 571,60. Er wordt nu een gevecht geleverd tussen optimisten die hopen en pessimisten die vrezen. Het gevolg hiervan is een convergentie van een stijgende steunlijn en dalende weerstandlijn, waarbij de AEX-index in de komende uren gedwongen wordt om richting te kiezen. Uitbraken boven of onder diagonale trendlijnen zijn vaak minder betrouwbaar dan boven of onder horizontale trendlijnen. Noteer daarom een weerstand bij afgerond AEX 555 en steun bij afgerond AEX 550. Wacht een uitbraak af en laat de markt u vertellen wat ze van plan is.

AEX-index op uurbasis in mei 2019

De meest recente Masterclass met Edward Loef – “Herken toppen en bodems in beurskoersen” kunt u hieronder terugkijken:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker