TA: ‘ASML en BESI in doodlopende tunnel’

De Europese technologiesector leek deze week een doodlopende steeg in te wandelen. Een klim over de muur (lees ‘weerstand’) is dan een optie. Die steeg lijkt nu op een doodlopende tunnel.

Europese DJ Stoxx 600 Technology sector op uurbasis

De Europese DJ Stoxx 600 Technologiesector klauterde eerder deze week over de recente top van 13 juli heen. Een terugval is niet erg, maar eerder zelfs vaak gebruikelijk voor een nieuwe aanzet tot hogere niveaus. Die aanzet faalt. Vandaag zakt de Europese technologiesector in aansluiting op de winstnemingen in de Amerikaanse technologiewaarden onder de koerstop en zelfs onder de bodems van vorige week. De technologiebulls staan op het verkeerde been en wankelen daardoor. Het aandeel ASML Holding is met een gewicht van ca. 26% het grootste zwaargewicht in de Europese technologiesector. Bij een terugkeer uit een doodlopende tunnel dreigen aanwezige bulls onder de voet te worden gelopen.

ASML Holding in 2020 + 20-daags gemiddelde

De stijgende steunlijn in de afgelopen maanden in de koersgrafiek van het aandeel ASML Holding werd vorige week op 14 juli neerwaarts doorbroken. Deze breuk komt na een proces van een minder steile hellingshoek in de weerstandlijn. Een trendwijziging wordt hierdoor ingezet. Deze verandering van richting wordt bevestigd via de lagere top op 21 juli dit jaar bij een intraday hoogste notering op € 346,35 en dus onder de hoogste koers van dit jaar. Vandaag valt de beurskoers onder het 20-daags gemiddelde. Deze val is zo groot dat de hellingshoek van het 20-daags gemiddelde met ingang van vandaag begint te dalen. Het is hopen voor de bulls dat de ‘gaps should be filled’-theorie in de technische analyse faalt, want anders duikelt ASML Holding terug naar ca. € 220.

BE Semiconductor Industries in 2020 + 20-daags gemiddelde

Het aandeel BE Semiconductor Industries (BESI) heeft op 21 juli jongstleden getracht om boven de koerstop van 13 juli de handelssessie af te sluiten, maar eindigde die dag aan de onderkant van de dagrange. Een bijna identieke situatie deed zich voor op 20 februari dit jaar. Daarna viel de beurskoers van BESI terug. Bij deze terugval werd op 24 februari een ‘gap down’-patroon in de grafiek gevormd (= koersgat tussen openingskoers en slotkoers). Het 20-daags gemiddelde krult nu ook weer omlaag. Deze verzwakking doet zich voor na de daling onder de stijgende steunlijn. Speculanten met een negatieve tunnelvisie kijken nu al uit naar een daling richting € 24 in het kader van de ‘gaps should be filled’-filosofie.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker