TA: “Avondster in Nasdaq-100 index”

Het zal veel beleggers zwaar vallen deze dagen om een goede beslissing te nemen. Op Wall Street werd in de eerste helft van december 2018 voor bijna een record aan aandelen verkocht. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat deze groep verkopers zich nu weer aan het kooploket meldt.

Nasdaq-100 index + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte tov S&P 500 en Dow Jones index

De Amerikaanse Nasdaq-100 index nam vorig jaar de leiding in de stijgingsfase tot het vierde kwartaal. Daarna verloor de Nasdaq-100 tot de correctiebodem in november meer dan de Dow Jones Industrials Average en S&P 500 index. Sindsdien presteert de Nasdaq-100 index relatief sterker dan deze twee andere beursindices. Bij een indexstand rond 6800 heeft de Nasdaq-100 de helft van de dalingsfase van top naar bodem vorig jaar ingelopen. Op 18 januari heeft deze index een openings- en slotkoers gezet die beiden boven de hoogste noteringen van 17 en 22 januari jongstleden belandden. Gisteren viel de Nasdaq-100 index terug. Dit wijst erop dat een soort ‘avondster’ is verschenen. Herinneringen aan 3 december 2018 komen nu boven.

ASML Holding op weekbasis + 4/23-weeks gemiddelden

In de weekgrafiek van ASML Holding werd in het najaar van 2017 een weekslotkoers gezet bij € 144,15 en op 9 februari 2018 na de verkoopgolf een weekslotkoers bij € 147,20. Bij de opmaak van deze blog noteert het aandeel ASML € 144 na een lagere openingskoers hedenochtend bij € 134,50. Over de fundamentele analyses en inzichten wordt u verzocht andere bronnen te raadplegen. In technisch opzicht is de koersgrafiek glashelder. De stijgende trendlijn langs de bodems vanaf begin 2016 is in december 2018 gesneuveld. In theorie hoort bij zulke veranderingen van richting vaak nog een afscheidskus. De opleving deze maand en in het bijzonder vandaag is onderweg naar een weerstandsgebied tussen € 144,15 en € 147,20 om de stijgende trend ‘goodbye’ te kussen.

AEX-index op uurbasis + Relatieve Sterkte Index (RSI)

De AEX-index weet bij het opstellen van deze blog hedenmiddag nog in een korte termijn stijgend trendkanaal te bewegen. Het feit dat de Relatieve Sterkte Index (RSI) recent bij een waardering boven 70 op uurbasis ‘overgekocht’ raakte en de opleving in de RSI nu achterblijft bij de nieuwe rally in de AEX-index geeft redenen om extra kritisch te zijn omtrent het opwaarts vervolg. Zolang de stijgende steunlijn niet neerwaarts wordt gebroken zijn hogere koersniveaus mogelijk, maar een trendbreuk zou wijzen op terugval die hoe dan ook op enig moment zal plaatsvinden.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker