TA: ‘Bestellen, bezorgen en afserveren’

Het blijft ook in deze bijzondere tijd noodzakelijk om de inwendige mens te blijven verzorgen. Wat betekent dat voor de beurskoersen van Just Eat TakeAway of Sodexo?

Just Eat Takeaway vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden

De vraag ‘Wat eten we vandaag’ geldt voor alle mensen. De vraag ‘Wat kopen of verkopen we vandaag’ wordt alleen gesteld door beleggers of traders in de financiële markten. Het lijkt zo eenvoudig om online met een enkele muisklik het aandeel Just Eat Takeaway te kopen om de simpele reden dat iedereen vandaag het aandeel lijkt te willen kopen. De stijging boven het 120-daags gemiddelde geeft in elk geval een positieve aanmoediging. Wie kritischer op de menukaart kijkt ziet nu een koersherstel terug naar de gebroken stijgende steunlijn. Meestal krijgt een aankoop bij een bijna voltooide en heel gebruikelijke ‘pullback’ alsnog een bittere nasmaak.

Sodexo vanaf 1985 (logaritmische schaal)

Als gevolg van het coronavirus is er trend op gang gekomen die in het Engels wordt samengevat met twee woorden: ‘social distancing’. We moeten afstand van elkaar houden. Het afstand nemen is een trend die al langere tijd zichtbaar is in de koersgrafiek van het Franse Sodexo. U kent deze beursgenoteerde multinational van o.a. de cateringactiviteiten en receptiewerkzaamheden. De koersontwikkeling heeft in maart 2018 na bijna drie decennia afstand genomen van de stijgende trend. En zoals gebruikelijk werd de stijgende steunlijn nog een keer opgezocht (zie koersgrafiek een jaar geleden). Na deze gebruikelijke terugtest is de meerjarige trend omgekeerd. Lagere toppen en lagere bodem tonen dit aan. De boodschap? Die ‘anderhalve meter economie’ gaat waarschijnlijk veel langer duren dan menig consument zich nu realiseert.

AEX-index afgelopen drie maanden + Fibonacci-retracements

In de AEX-index is momenteel de helft van de koersschade van de afgelopen twee maanden ingelopen. Indien de stijgingsfase voortzet dan komen de pessimisten onder druk staan van twijfels. Voorals als er rondom of in aanloop naar het dieptepunt in maart de handdoek in de ring is gegooid uit vrees voor nog meer koersverliezen. Het zijn echter de optimisten die zouden moeten twijfelen over de houdbaarheid van de herstelbeweging. Er tekent zich een stijgend wigpatroon af. Dit wigpatroon komt vaak voor halverwege dalende(!) trends. Er bestaat dus een groot risico op een terugkeer van de AEX-index naar het dieptepunt van dit jaar onder de 400-puntengrens.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker