TA: ‘Beursbarometers versus VS-China deal’

De bekende beursindices in Wall Street zijn recent vooruitgelopen op een mogelijk (deel)akkoord tussen de VS en China. Welke boodschap hebben de beursbarometers?

Shanghai & Shenzhen Composite in de afgelopen 12 maanden

Alle bekende informatie wordt in de beursindices verdisconteert. Dat wil zeggen, de interpretatie van bekend nieuws leidt tot aan- en verkoopbesluiten. Daarnaast wordt er gekocht en verkocht op basis van verwachtingen. De beursbarometers zijn daarom een bruikbare gids van hoe de markt aankijkt tegen allerlei ingewikkelde vraagstukken. Het is pure speculatie om te voorspellen wat de gevolgen zijn van wel of geen (deel)akkoord in de onderhandelingen tussen de V.S. en China. De Chinese Shanghai & Shenzhen index biedt helaas weinig aanknopingspunten, want driehoekpatronen wijzen op een onbeslist gevecht tussen de optimisten en de pessimisten. Het enige aanknopingspunt is de recente neerwaartse uitbraak uit een interne driehoek binnen een dalend trendkanaal gevolgd door een daling onder een stijgende steunlijn. De koersrisico’s voor de Chinese beurs ogen relatief groot.

Dow Jones Transportation Average (zwart) en projectie Dow Jones Industrials Average (groen)

De handelsoorlog tussen de V.S. en China heeft het internationale bedrijfsleven in 2018 en 2019 onzeker gemaakt. Menig econoom heeft gewaarschuwd voor een economische afkoeling met zelfs angst voor een recessie. In dit vierde kwartaal zijn de zorgen echter afgenomen en in Wall Street werden zelfs nieuw records gebroken. In de koersgrafiek is dat o.a. af te lezen aan de groene lijn die de koersontwikkeling van de bekende Dow Jones Industrials Average illustreert. De Dow Jones Transportsector weet echter niet uit te breken maar is in de loop van vorige maand weggezakt en toont een patroon van lagere toppen en bodems. De waaier aan gebroken steunlijnen sinds oktober wijst nu op een vorm van capitulatie. De hoop op een deal tussen de V.S. en China lijkt te worden opgegeven.

AEX-index op weekbasis vanaf december 2018

De AEX-index bungelde vorige week in een soort strop. Het hoofd wordt in de koersgrafiek vorige week gevormd door de beweging tussen de openingskoers (598,17) en de slotkoers (602,30). Het verschil bedroeg 4,13 punten. Onder de strop en neklus bij 598,17 vond een sparteling plaats met een laagste notering op 581,02. Het verschil tussen de neklus en het dieptepunt bedroeg 17,15 punten. Dat is ruim 4 keer zoveel als de geboekte koerswinst vorige week vanaf de openingskoers. Dit marktgedrag wijst erop dat de vloer elk moment kan instorten. Een daling onder 581 moet dit scenario uiteraard wel bevestigen. Verkoopdruk onder de 600-puntengrens wordt met argwaan gevolgd.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker