TA: ‘Beurskoersen vangen met BollingerBands’

Het is of wordt nooit saai als autofabrikant Tesla in het nieuws komt. Vorige week sneuvelde bij een presentatie ‘onbreekbare ruiten’. Ook sneuvelde de 120-daagse Bollinger Bands.

TESLA INC vanaf november 2016 + 120-daags Bollinger Bands

De capriolen van de beurskoers van het aandeel Tesla Inc. (TSLA) laten zich via de koersgrafiek afgelopen drie jaar aardig schetsen. Een halfjaar geleden werd het aandeel gewaardeerd op ca. $ 185 en daardoor even laag als drie jaar geleden. Tussentijds wist het aandeel te verdubbelen tot boven $ 370. Bij zulke extreme koersuitslagen kan het handig zijn om de 120-daags Bollinger Bands als technisch hulpmiddel te gebruiken om laag te kopen of hoog te verkopen.  De bandbreedte afgeleid van het 120-daags gemiddelde geldt als statistische maatstaf om rekening te houden met een terugkeer naar het gemiddelde zodra de beurskoers uit de bandbreedte schiet. Een neerwaartse kruising zou dan tot een normalisatie van de waardering kunnen leiden (richting $ 260 per aandeel).

BIOGEN Inc. op weekbasis vanaf november 2014 + 24-weeks Bollinger Bands

Beursnoteringen bewegen merendeels binnen een redelijk voorspelbare bandbreedte. De Bollinger Bands probeert de beweeglijkheid van die beurskoers binnen de perken te houden. Buiten de bandbreedte wordt het interessant om uit te kijken naar de gebruikelijke reactie naar de normale volatiliteit. In die zin is de neerwaartse kruising in het aandeel BIOGEN Inc. terug binnen de 24-weeks Bollinge Bands een mogelijk aanzet naar het 24-weeks gemiddelde rond $ 247. In dit specifieke aandeel lijkt recent sprake van een klassieke terugtest van een meerjarige symmetrische driehoek. De actuele situatie lijkt op die van de zomer 2018 kort na de extreme rallyfase. Hoe dan ook, het is heel natuurlijk dat ook zeer beweeglijke beurskoersen vroeg of laat terugkeren naar hun lange termijn koersgemiddelde.

AEX-index vanaf december 2018 + 120-daags Bollinger Bands

De 120-daags Bollinger Bands afgeleid van de AEX-index heeft dit jaar een aantal keren gewaarschuwd voor een terugkeer naar het (120-daags) gemiddelde. De waarschuwingen traden op na beweging boven de bandbreedte en daarna bij een neerwaartse kruising. Beleggers die geduld weten te betrachten kregen nadien bij een terugtest van het 120-daags gemiddelde een beter waarderingsniveau om in de AEX-index te beleggen. Op 14 en 18 november werden opnieuw neerwaartse kruisingen in de Bollinger Bands gesignaleerd. Degenen die niet geloven in de klassieke eindejaarsrally houden in de komende twee maanden rekening met een correctiefase naar ca. 570.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker