TA: ‘Brexit, Unilever en Royal Dutch’

In aanloop naar de ‘Brexit’-stemming in het Verenigd Koninkrijk zal menig politicus, CEO, CFO, fondsmanager en belegger zich afvragen wat er in de komende tijd zal gaan gebeuren. De koersontwikkelingen van Unilever en Royal Dutch Shell kunnen in dit kader belangrijk worden.

Unilever vanaf 2009 (log-schaal)

Eten en drinken moet iedereen. Of hij/zij nu leeft op het vasteland van de Europese Unie of op een eiland dat nog bekendheid geniet als ‘Het Verenigd Koninkrijk’ maakt weinig verschil. In die zin is het koersverloop van Nederlands-Britse voedingsconcern Unilever een rots in de branding in onzekere tijden. Dat wil zeggen, zolang de stijgende steunlijn vanaf de bodem in 2009 niet neerwaarts wordt doorbroken. In de afgelopen vier weken worstelt de beurskoers van Unilever om de meerjarige stijgende trend vast te houden. Er is in de afgelopen maanden een dubbele top gevormd, dus wordt de bodem rond € 45 bepalend voor de lange termijn stemming onder de aandeelhouders van Unilever.

Royal Dutch Shell vanaf 2009

Minstens zo interessant is natuurlijk het koersverloop van Royal Dutch Shell. Indien we alle fantasie uit ons hoofd proberen te zetten zien we in de koersgrafiek vanaf 2009 een paar opvallende aspecten. Het eerste aspect is de trendbreuk na een jarenlange stijgingsfase in de tweede helft van 2015. De stijgende steunlijn sneuvelde, de beurskoers probeerde terug te komen boven de stijgende steunlijn, maar faalde hierin. Vanaf een dieptepunt begin 2016 zien iets soortgelijks in de grafiek. Punt van aandacht hierbij is dat de koerstop van vorig jaar werd gezet bij een piekniveau uit 2014. Met andere woorden, er is een dubbele top in ontwikkeling. Er is weinig fantasie voor nodig om nu een scenario voor te stellen zoals die zich voordeed in het najaar van 2015.

AEX-index

In de technische analyse blog werd gisteren (14 januari 2019) het volgende vermeld: “Onder AEX 501,18 dreigt dus een nieuwe dalingsfase.” De bijgewerkte koersgrafiek op uurbasis toont een stijgingsfase in vijf zgn. ‘Elliott Wave’-golven (i,ii, iii, iv en v). De middelste beweging (dit is de derde golf) is in theorie vaak het meest dynamisch en daardoor de langste van de drie opwaartse impuls-beweging. Nadat de vijfde golfbeweging is voltooid (vermoedelijk bij AEX 501,18) mag een correctiefase worden verwacht die de vorm aanneemt van een a-b-c-zigzag. Dit leidt tot de conclusie dat op 16 januari a.s. de AEX-index terug kan vallen naar ca. 490 (= 61,8% Fibonacci-retracement).

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker