TA: ‘Caterpillar graaft zich in’

De kalendermaanden augustus en september staan in Wall Street nou niet bekend als de handelsperiode waarin de kansen op een positief koersresultaat subliem zijn. Integendeel, de beursstatistieken wijzen in de richting van winstnemingen.

Dow Jones Industrials Average

De Dow Jones Industrials Average tikte vorige week even een hoogste notering aan op 25.692,72. Dit koersniveau noteert onder de koerstop van 27 februari dit jaar (niet getoond) op 25.800,35 of de hoogste slotkoers op 26 februari op 25.709,27. Dit waren de koerstoppen volgend op de vrije val eind januari/begin februari dit jaar. De hoogste notering van juni werd bereikt bij 25.402,83. De opwaartse ambities eind juli en vorige week om boven de koerstop van juni te breken, lijkt te mislukt.

Het ‘M’-patroon is in de afgelopen weken zichtbaar geworden (= dubbele top), waarbij nu de opgaande trendlijn vanaf het dieptepunt eind juni neerwaarts blijkt te zijn gebroken. Nieuwe rally-pogingen zijn uiteraard mogelijk, maar de daling gisteren heeft het proces van hogere bodem verstoord.

Caterpillar (CAT) + 20/120-daags gemiddelden

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China heeft dit jaar allerlei markten onder druk gezet. Eén van de aandelen die deel uit maken van de 30 Dow Jones Industrials Average is Caterpillar, wereldwijd bekend van de graafmachines. Het aandeel Caterpillar heeft de twijfelachtige eer in de afgelopen acht maanden de rode lantaarn te dragen qua koersprestaties.

Zojuist werd dit jaar een nieuw dieptepunt gesignaleerd. De boodschap van deze technische signalering is significant. Caterpillar is namelijk zeer gevoelig voor de vraag naar grondstoffen en de vraag naar grondstoffen hangt weer af van het wel en wee in de wereldeconomie. De conclusie gaat nu richting ‘wee’.

Goldman Sachs Group (GS) + 20/120-daags gemiddelden

Een andere zorgelijke aanwijzing illustreert de koersontwikkeling van het aandeel Goldman Sachs Group (GS). Deze Amerikaanse zakenbank moet verdienen aan lucratieve deals, maar klaarblijkelijk is de beeldvorming dit jaar hieromtrent neerwaarts bijgesteld. Het proces van hogere toppen en hogere bodems is afgebroken. De stijgende steunlijn sneuvelde vlak daarvoor. Een neerwaartse kruising van het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde formaliseerde de trendomslag.

Nu beide koersgemiddelden dalende hellingshoeken vertonen en de beurskoers van Goldman Sachs onder deze gemiddelden noteert, wordt duidelijk dat de trend in dit aandeel omlaag is gericht. Ook dit is een signaal aan de aandelenbelegger die zich een oordeel probeert te vormen over de toekomst.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker