TA: ‘Down Jones’ & ‘Up Volatility’

Na de koopclimax vorige maand in aandelen wordt het opeens erg onrustig. Hoe moeten wij hiermee omgaan?

AEX-index vanaf 2016 + Parabolic Stop And Reverse (SAR) indicator

Op 19 januari jongstleden luidde de analyse dat beleggers in de AEX-index alle schroom van zich afgooiden. Voor hen die durfden te kopen werd een suggestie aan de hand gedaan. Maak gebruik van de zgn. ‘Stop and Reverse indicator’ (afgekort SAR). Geen enkele technische indicator voorspelt de eerstvolgende beurskoers, maar met behulp van de SAR-indicator wordt een soort vangnet gespannen die aangeeft wanneer een gekochte positie nog kansrijk is.

De SAR-indicator noteerde op 19 januari 553,78 bij een indexstand op 569,30. Op 30 januari was de SAR-grens gestegen naar 563,35 maar werd toen neerwaarts doorbroken bij een slotkoers op 561. Actieve SAR-trader konden hun longposities sluiten bij de openingskoers een dag later op 560,43. Nu is de SAR-indicator naar boven omgeklapt en noteert nu iets boven 569. Onder deze grenswaarde is het technisch beeld negatief.

Dow Jones Industrial Average vanaf 1896

De koersval in de Dow Jones Industrial Average vorige week komt op een moment kort nadat er een recordinstroom in aandelentrackers en aandelenfondsen in januari heeft plaatsgevonden. Deze recordinstroom wordt waarschijnlijk toegeschreven aan nieuwe marktparticipanten die bang zijn om nog meer potentiële koerswinst mis te lopen. De diepere achtergrond is echter van emotionele betekenis.

Als men in de markt zit dan geeft dat een geruststellend gevoel. Belangrijke koerstoppen worden altijd gemaakt bij een maximum aan optimisme. Raadpleeg hiervoor de huidige stand van de Dow Jones Industrial Average in het perspectief van haar langetermijn stijgende trend.

CBOE Volatility index vanaf 2015

De plotselinge stijging van de CBOE Volatility Index (VIX) na een periode van afnemende beweeglijkheid is de spreekwoordelijke eerste windvlaag van mogelijk een naderende storm. Het is erg lastig geweest om de lage VIX-waarderingen vorig jaar te gebruiken als timing-instrument. Maar verstandige beleggers gebruiken deze indicator juist om grote uitslagen naar boven te monitoren. Dit wijst immers op grote onrust, maar dergelijke momenten duren vaak relatief kort. Daarom lijkt het raadzaam om de piekniveaus in de VIX in de afgelopen jaren te gebruiken als maatstaf voor een mogelijke paniekbodem in Wall Street.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker