TA: ‘Duitse gevarendriehoek’

Een bekend gezegde beweert dat je bij twijfel beter niet kunt inhalen. Terwijl de Duitse aandelenindex hoger koerst, bevindt Deutsche Bank zich nog in de gevarendriehoek.

Deutsche Bank vanaf november 2017 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. DAX

Op 8 en 10 juli dit jaar werd aandacht gevraagd voor de koersontwikkeling van het aandeel Deutsche Bank. De conclusie luidde dat de bodem begin juni een excuus gaf om nieuwe herstelpogingen enige kans te geven. Twee weken later maakte Deutsche Bank een record kwartaalverlies bekend. De bodem van juni werd in augustus nog een keer succesvol getest en daarna blijkt het perspectief charttechnisch gunstiger. Het 20-daags gemiddelde werd boven het 120-daags gemiddelde geduwd waardoor de markt aangeeft wat meer vertrouwen te krijgen in de toekomstige trend. Er is in de afgelopen weken een driehoekformatie ontstaan waarbinnen de optimisten en pessimisten elkaar in wankel evenwicht houden. Focus nu op een uitbraak uit de driehoek. Spoedig zullen we weten of Deutsche Bank uit de gevarenzone weet te komen of juist weer in gevaar komt.

ABN Amro Bank vanaf november 2015 + 20/120-daags gemiddelden

Het aandeel ABN Amro Bank heeft na de terugkeer op het Damrak een meerjarige bodem bereikt op 6 juli 2016 bij een intraday beurskoers op € 14,02 en slotnotering op € 14,10. Na een verdubbeling van de beurswaarde begin vorig jaar dreigt de beurkoers mogelijk dit jaar weer te halveren. De koersgrafiek laat een duidelijk dalend 120-daags gemiddelde zien en met het vergrootglas in de hand zien we ook het 20-daags gemiddelde weer neerwaarts draaien als gevolg van terugkerende verkoopdruk. Zowel de lange termijn trend als de korte termijn trend is negatief, dus opwaartse rimpelingen zijn waarschijnlijk tijdelijk van aard. De trendvolgende aandelenbeleggers die de richting van de trend in de beurskoers respecteren, kunnen het koersrisico van 15% ontlopen. Hoe? Mijd dalende trends en focus op aandelen in stijgende trends.

AEX op uurbasis vanaf eind september + 20/120-uurs gemiddelden

Een stijgende trend wordt fundamenteel door uiteenlopende argumenten verklaard, maar dat kan de chartist niet boeien. Een 20-uurs gemiddelde boven het 120-uurs gemiddelde maakt een complexe wereld buitengewoon simpel en effectief. Na de positieve kruising op 14 oktober is de trend stijgend. Koersstijgingen boven vorige toppen zijn feitelijk een bevestiging van de positieve trend. En zolang er hogere bodems tot stand komen, geeft de markt aan gretig te zijn. Dat laatste is ook te zien aan de hand van de stijgende hellingshoeken van de twee koersgemiddelden. Boven het (rode) 14-uurs gemiddelde (> AEX 593) ontwikkelt het onderliggende beurssentiment op het Damrak gunstig. Alles wat we verder ervan vinden behoort tot de categorie fantasie en speculatie. Ondertussen dromen we gewoon over een voortzetting van de stijgende trend, totdat het tegendeel blijkt.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker