TA: ‘Een update van short signalen’

Vandaag werd het Damrak opnieuw opgeschrikt door negatief bedrijfsnieuws afkomstig van Kiadis Pharma. Was de koersdaling (-34%) technisch te voorzien?

Kiadis Pharma vanaf medio november 2018 + 20/120-daags gemiddelden + procentuele verandering

Deze blog vandaag over Kiadis Pharma gaat over risicobeheersing van beleggingsrisico’s met behulp van technische analyse. In de technische update van 18 oktober dit jaar kreeg de trendanalyse van de beurskoers van Kiadis al een dikke onvoldoende. Over het tijdstip en de omvang van de daling vandaag (-34%) kon 24 uur geleden geen voorspelling worden afgegeven. Wel leert de koersgrafiek dat het overwegend dalende 20-daags gemiddelde in de eerste helft van oktober op verkoopdruk duidde en dit gemiddelde acteerde als weerstandlijn. De snelheid waarmee het gemiddelde omlaag kwam zou deze week opnieuw weerstand moeten uitlokken als gevolg van de verstreken 18 handelsdagen sinds de vorige vrije val. De daling vandaag was eigenlijk technisch onvermijdelijk.

International Business Machines (IBM) vanaf mei 2019 + 20/120-daags gemiddelden

Risicobeheersing of risicobeperking geschiedt in de technische analyse in de klassieke aanpak met behulp van trendlijnen. Twee opeenvolgende bodems of toppen zijn al genoeg om een steunlijn of weerstandlijn te tekenen en door te trekken naar de toekomst. In het aandeel IBM tekent zich op basis van slotkoersen een driehoekformatie af. De steunlijn bevindt zich rond $ 132, terwijl de weerstandlijn bij ca. $ 141 noteert. De risico’s van een test van het steunniveau lijken dominant omdat er zich een lagere top heeft gevormd na voltooiing van een ‘gaps should be filled’-prijsvenster (zie oranje kader). De actuele notering van IBM bevindt zich onder de 20/120-daags gemiddelden. Bij een daling onder $ 132 wijst trendextrapolatie op een dalingsfase naar $ 125 (of t.z.t. lager).

AEX-index op uurbasis vanaf 9 september 2019 + 20/120-uurs gemiddelden

Naarmate de rally in de AEX-index aanhoudt en er verder geen gekke dingen gebeuren rijst de vraag waar de klim eindigt. Een bekende methode beweert dat optimisme en pessimisme elkaar afwisselen in een ritme van de slingerbewegingen bij een Friese staartklok. Daardoor zou de afstand tussen de steun en weerstand ca. 30 indexpunten bedragen afgaande op de dynamiek in de afgelopen weken voorafgaand aan de opwaartse uitbraak. Een stijging iets boven AEX 610 zou het maximum optimisme illustreren. Tijdtechnisch duurt het nog wel tot voorbij volgende week om dit koersdoel op te zoeken. Althans, indien men het stijgende trendkanaal in ogenschouw neemt.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker