TA: ‘EuroStoxx 50 en Dow Jones index’

Een trend is intact totdat het tegendeel wordt aangetoond. Vanaf eind december hebben aandelenbeleggers hun zorgen afgeschud, zo blijkt uit het koersverloop van de EuroStoxx 50 index en Dow Jones Index. Voor hen die zich toch zorgen blijven maken zijn de grafieken behulpzaam.

EuroStoxx 50

EuroStoxx 50 index op uurbasis vanaf 27 december 2018

De EuroStoxx 50 index toont vanaf het dieptepunt eind 2018 een mooie opgaande trend. Hoewel steun- en weerstandlijnen niet in steen zijn gebeiteld, helpen deze trendlijnen wel bij het bepalen van de richting van de trend. De steunlijn langs de correctiebodems wordt geacht de stijgende trend in leven te houden. Daarin lijkt nu verandering te komen als gevolg van de trendbreuk. Dramatisch is dit nog niet, want de recente bodem wordt gevormd bij een vorige koerstop. Grofweg ligt de oranje gekleurde weerstandlijn tussen 3060 en 3070.  Deze lijn acteert nu als steunlijn. Een correctierisico neemt toe bij een daling onder genoemde niveaus. Dan wordt de groengekleurde lijn rond 3020 belangrijk. Een daling onder 3020 zou een trendomslag markeren. Maar eerst moet blijken of de huidige opleving een klassieke terug test is van het stijgende trendkanaal.

Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average vanaf 26 december 2018

In de Dow Jones Industrial Average toont het technisch beeld zwakker dan de Europese EuroStoxx 50 index. Een trendbreuk werd eind februari al gesignaleerd en een maand later blijken de 30 generaals van het Amerikaanse bedrijfsleven per saldo niet meer in staat om de Dow Jones Index hogere toppen te laten bereiken. Dramatisch is dit alles nog niet, zo blijkt uit het zijwaartse koersverloop waar de oranjegekleurde lijn rond 25.400 de moed erin houdt. Een uitbraak boven de rode weerstandlijn of onder de groene steunlijn is wenselijk om een idee te krijgen over de kansen of risico’s. Op dit moment houden de optimisten en pessimisten in Wall Street elkaar redelijk in evenwicht.

AEX-index

AEX-index vanaf eind december 2018

De koersgrafiek van de AEX-index op uurbasis laat als gevolg van de afgevlakte hellingshoek van de actuele stijgende steunlijn een verlies zien aan opwaartse krachten ondanks de recente opwaartse uitbraak naar een hogere top bij AEX 555,55. Tussen AEX 530 en AEX 555 lijkt een zijwaartse trend te ontstaan, waarvan niet zeker is welke van beide niveaus het eerst opgezocht zal worden. De oranje-gekleurde trendlijn bevindt zich rond AEX 545. Boven AEX 545 komt AEX 555 in het vizier, maar onder AEX 545 kan de blik worden gevestigd op AEX 530 als indicatieve denkrichting.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker