TA: ‘EUR/USD rijp voor technisch herstel’

De financiële persbureaus wijten de zwakte in de euro aan de angst voor het coronavirus en strubbelingen in de Duitse economie. Technisch gloort er hoop op tijdelijk herstel.

EUR/USD vanaf 2015 + relatieve sterkte index (RSI) in ‘oversold’-conditie

De handel en wandel in valutaland wordt doorgaans verklaard door allerlei invloeden. Voor wat betreft het valutapaar EUR/USD is de trend sinds twee jaar duidelijk dalend, hoewel dit niet in rechte lijn omlaag geschiedt. Wel is een lineair te trekken steunlijn langs de bodems in EUR/USD mogelijk op grond waarvan spoedig een technisch herstel is te verwachten. Een belangrijke aanwijzing geeft de oververkochte technische conditie in de relatieve sterkte index (RSI). Afgelopen vrijdag noteerde de RSI iets boven 23. Eind mei 2018 en halverwege november 2016 bleken vergelijkbare lage RSI-condities een springplank voor een technisch herstel.

Amerikaanse 10-jaars rente op uurbasis + 20/120-uurs gemiddelden

De Amerikaanse 10-jaars kapitaalmarktrente is dit jaar fors gedaald van ca. 1,945% naar 1,50%. Ruim eenvijfde is van het rentetarief afgeschaafd en dat is in procentuele zin behoorlijk veel. Deze daling zette in nog voordat het coronavirus tot grote zorgen over de wereldeconomie aanleiding gaven. Er teknt zich deze maand een symmetrische driehoek af in de koersgrafiek. Dat geeft een 75% kans op een voortzetting van de onderliggende trend. Een nieuwe dalingsfase ligt dan ook om de hoek en dat zou de Amerikaanse dollar minder aantrekkelijk kunnen maken, maar Amerikaanse obligaties juist een gewild beleggingsobject.

iShares $ Treasury Bond 7-10yr UCITS ETF (BTMA) op weekbasis vanaf 2010

iShares $ Treasury Bond 7-10yr UCITS ETF (BTMA) op weekbasis vanaf 2010

Terwijl de aandelenindices in Wall Street op recordhoogte noteren, zijn Amerikaanse obligaties ook weer in trek. Eigenlijk is dat een heel rare situatie, want met investeringen in Amerikaanse vastrentende waarden legt de belegger zich vast tegen historisch lage rentevergoedingen. Ergens klopt er iets niet, maar dat is niet het metier van de technische analyse. Belangrijker is het meerjarige uitbraakniveau waarop de obligatietracker iShares $ Treasury Bond 7-10yr UCITS ETF (BTMA) zich bevindt. Een opwaartse uitbraak zou in technische zin een aanmoediging zijn tot (veel) hogere noteringen, waarbij uiteraard een daling van de Amerikaanse rente zou passen.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker