TA: ‘Extra chemie in portefeuille’

Wie actief wil beleggen om extra rendement bij elkaar te sprokkelen, die zou wellicht een snufje extra chemie in de aandelenportefeuille moeten opnemen.

Koersperformance Kon. DSM t.o.v AEX-index vanaf november 1999

Het is vandaag 20 jaar geleden dat de AEX-index boven de koerstoppen van juli en september 1999 uitbrak en op een nieuw record sloot (= 599,71). Afgezien van de ontvangen dividenden heeft de AEX-index na 20 jaar per saldo weinig toegevoegde waarde geleverd. Het aandeel Kon. DSM sloot daarentegen 20 jaar geleden op € 16,72 en noteerde zojuist boven € 116. Het koersresultaat van Kon.DSM bedraagt na 20 jaar bijna 600%. De grafiek op maandbasis laat ook deze maand opnieuw zien dat er veel positieve chemie in dit beursgenoteerde bedrijf zit. Een goede reden dus om eens te kijken of dit aandeel ook in de komende tijd u iets extra’s kan leveren.

LYXOR STOXX Europe 600 Chemicals UCITS ETF (CHM) + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600

LYXOR STOXX Europe 600 Chemicals UCITS ETF (CHM) + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600

Aandelenbeleggers met aandacht voor zgn. kalendereffecten zijn zich ervan bewust dat de statistisch zes zwakste maanden voorbij zijn en dus de zes beste beursmaanden t/m april 2020 in het verschiet liggen. Natuurlijk breekt menigeen zich het hoofd in welk aandeel of in welke sector de beste kansen liggen. Uit een onderzoek van LOEF Technische Analyse blijkt dat de Europese chemiesector sinds de crisis van 2008 bijna de best presterende bedrijfssector is. Nu zijn dit uiteraard slechts statistieken, maar de LYXOR Stoxx Europe 600 Chemicals UCITS ETF is uitgebroken naar nieuwe hoogtepunten en ook de relatieve sterkte is opwaarts uitgebroken. Die twee componenten samen leveren prima chemie.

AEX-index terugblik november 1999

De AEX-index noteerde zojuist iets boven 597. Het is 20 jaar geleden – op 15 november 1999 – dat de AEX de koerstoppen van de voorafgaande maanden passeerde (openingskoers 597,04 / slot 599,71). Het was ook de dag waarop het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde kruiste en deze ‘golden cross’ een stijgende trend formaliseerde. Indien de geschiedenis als gids wordt gehanteerd dan zijn de voorspellingen van een AEX-index naar 700 in de komende tijd wel begrijpelijk. Alleen zijn de economische omstandigheden dit keer niet zo euforisch als tijdens de aanloop naar de internetgekte begin deze eeuw. Misschien is dat juist wel goed nieuws.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker