TA: ‘Financials in de belangstelling’

De financiële sector is nog lang niet hersteld van het negatieve sentiment in de banksector. Aangescherpte regelgeving en toezicht, de vele (witwas)schandalen, de lage rente en fintech-ontwikkelingen hebben gezorgd voor underperformance. Vandaag is er positief nieuws te melden.

SPDR Select Sector Financials ETF (XLK) vanaf 2016 + 20/120-daags gemiddelden

De koersgrafiek van SPDR Select Sector Financials ETF (XLK) treft vandaag de aandacht, omdat het sentiment in Wall Street mogelijk wordt geprikkeld door de beter dan verwachte koersprestaties van JP Morgan Chase. Zo’n mooie aftrap doet direct kijken naar de algemene trend in de Amerikaanse beursgenoteerde financiële waarden. De koersgrafiek van de Amerikaanse Financials tracker (XLK) toont een omgekeerd (H)oofd(S)chouderpatroon, waarvan de neklijn zojuist opwaarts wordt gepasseerd. De theorie van HS-patronen schrijft bij zulke doorbraken het omklappen van de koers-formatie voor. Dat zou betekenen dat er veel meer goed nieuws aan zit te komen in de Amerikaanse financials.

SPDR Select Sector Financials ETF (XLK) vanaf 2016 + 20/120-daags gemiddelden

KBC Groep vanaf 2016 + 20/120-daags gemiddelden

De beursgenoteerde Belgische KBC Groep weerspiegelt een toenemend vertrouwen na de opwaartse uitbraak gisteren boven de (gele) neklijn van het omgekeerde (H)oofd(S)chouderbodem-patroon. De uitbraak moet serieus worden genomen, want ook vandaag wordt de koersstijging van gisteren verder bekrachtigd. Twee dagen achtereen een weerstandniveau passeren bij een uitbraakmarge groter dan 3% zijn twee afzonderlijke voorwaarden om een verdere koersstijging in de komende tijd te verwachten. Tel daarbij op de stijgende hellingshoeken van het 20-daags gemiddelde en het 120-daags gemiddelde en het is objectief meetbaar en zichtbaar dat het vertrouwen weer de overhand heeft gekregen.

KBC Groep vanaf 2016 + 20/120-daags gemiddelden

NYSE-index (New York Stock Exchange index) vanaf 2018 + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 index

Vandaag passeren we de AEX-index en kijken we naar de ontwikkelingen van de NYSE-index. Deze Amerikaanse beursgraadmeter in New York kent een veel bredere samenstelling dan de S&P 500 index en is alleen om die reden al interessant om regelmatig technisch nader onder de loep te nemen. Begin deze handelsweek werd de dalende weerstandlijn getrokken langs de koerstop van 26 januari en 21 september 2018 weer opgezocht, maar het daarop volgende terugkerende aanbod duwt de aandacht naar het koershiaat tussen 12.773,53 en 12.704,59 (zie oranje prijsvenster in de grafiek). In de afgelopen weken verloopt de stijging wat moeizamer met als gevolg een stijgende wigformatie. Deze wig wijst erop, dat er eerst een beweging terug naar de basis van de wig moet zijn gerealiseerd (bij 12.336,49) voordat een opwaartse uitbraak een structurele kans van slagen heeft.

NYSE-index (New York Stock Exchange index) vanaf 2018 + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 index

Kijk hier de masterclass over Technische Analyse terug:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker