TA: ‘Bijna +40% in één maand tijd?’

Twee berichten in de financiële pers trekken de aandacht. De ‘wonderbaarlijke koerswinst’ in Fugro en forse daling in het aandeel Brunel roepen om een technisch commentaar.

Fugro vanaf oktober 2017 + 20/120-daags gemiddelden + Relatieve Sterkte Index (RSI)

Beleggen wordt vaak beschouwd als een activiteit bestemd voor de langere termijn. Deze zienswijze wordt vaak troostend geuit wanneer een belegging verlies leidt. Na 24 maanden noteert het aandeel Fugro ca. 30% lager! Even geduld uitoefenen dus. Tenzij er bewust wordt gekozen voor een meer speculatieve aanpak. Dan blijkt in korte tijd tientallen procenten koerswinst mogelijk. Maar hoe stel je de kans hierop vast? Eén mogelijkheid is de dagelijkse monitoring van de relatieve sterkte index (RSI).  Deze indicator heeft op veel handelsplatforms een parameterinstelling van 14 en bereikt bij een waardering onder 30 de ‘oversold’-status. Een snelle blik op de grafiek(en) met een RSI-indicator op of onder de koersontwikkeling duidt of de beurskoers goedkoop is of bij een waardering boven 70 ‘te duur’.

Brunel International van eind 2015 + 20/120-daags gemiddelden + Relatieve Sterkte Index (RSI)

Het aandeel Brunel International is ook een aandeel waar beleggers een lange adem nodig hebben om na aankoop veel plezier te genieten. Het aandeel is sinds 2015 gehalveerd. Hier moet dus iets verzonnen worden als alternatief voor een ‘buy & hold’-strategie. Net als in het voorbeeld van het aandeel Fugro kan gekeken worden naar de waardering van de relatieve sterkte index (RSI). Deze noteert zojuist rond 20. In augustus 2015, november 2016, juni 2017 en oktober 2018 bleken zulke goedkope waarderingen het begin van een herstelbeweging groter dan 10%. Het aandeel Brunel heeft nu ook de onderkant bereikt van het meerjarige dalende trendkanaal. Leuke koerswinsten zijn binnen korte tijd mogelijk via een actieve monitoring van de RSI in combinatie met steunlijnen.

AEX-index vanaf eind 2014 + 5% zigzag

Bij de opmaak van dit rapport noteert de AEX-index boven 577,52. Dit is het gemiddelde van de zes hoogste wekelijkse slotnoteringen sinds 2018. Kortom, opnieuw wordt een poging ondernomen om een zware weerstandgrens te passeren. Of dat lukt blijft op dit moment een kwestie van perspectief. De optimisten met koersdoelen (ruim boven) 600 zien in de afgelopen twee jaar een omgekeerd hoofdschouderpatroon, waarbij een opwaartse doorbraak de meeste kans wordt toegedicht. De pessimisten herkennen een stijgende wigformatie, waarbij een mislukte opwaartse uitbraak een dramatische daling tot gevolg heeft. Wat te doen? Trendvolgers respecteren de trend en kunnen bijvoorbeeld een glijdende 5%-stoploss hanteren. Boven AEX 551,22 is de trend dan stijgend.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×