TA: ‘Galapagos toont heilzame weg’

De aandelenbeleggers raken steeds meer verkrampt door de toenemende spanningen in de wereld. Beleggers zouden graag anti-immuun zijn voor de pijnlijke koersverliezen die verlammend werken op het handelsgestel. De beurskoers van Galapagos zou wel eens helend kunnen werken.

Galapagos op weekbasis vanaf 2017 + 4/24-weeks gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. AEX

Terwijl aandelenbeleggers in de AEX-index collectief in de kramp schieten vandaag door de handelsstress tussen de Verenigde Staten en China, toont het aandeel Galapagos zich redelijk ongevoelig. Ja, ook Galapagos noteert bij de opmaak van deze analyse in de middag in de min, maar de recente uitbraak begin vorige maand in aanloop naar een nieuwe recordstand suggereert een heilzame trend. Dat valt ook af te lezen na de recente beperkte correctie naar de koerstop van vorig jaar september, waarna het aandeel een nieuwe koopinjectie toegediend kreeg. In relatieve zin beoordeeld werkt dat gunstig uit, want het aandeel presteert beter dan het markgemiddelde (AEX), zo blijkt uit het stijgende trendkanaal van de (roze) relatieve sterktelijn.

AstraZeneca (AZN) vanaf juni 2018 + 20-daags gemiddelde

Het Brits-Zweedse farmaceutische bedrijf AstraZeneca PLC (AZN) hanteert als motto ‘Health connects us all’. Een goede gezondheid is in ieders belang. Met een knipoog naar de beurskoers geldt dat uiteraard ook voor haar aandeelhouders. Dat lukt heel aardig, ook al is dit een ‘understatement’. Twee maanden geleden werd nog een ‘all time high’ in de Britse koersnotering bereikt bij Gbp 6540. Terwijl de beursindices worstelen met hun gezondheid, zijn er in de koersgrafiek van AstraZeneca verbeteringen zichtbaar. Dit uit zich enerzijds via een opwaartse uitbraak boven de recente vorige top die tijdens de correctiefase werd gevormd en de opwaartse draai omhoog in het 20-daags gemiddelde. In juli 2018 en februari 2019 hebben we gezien wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Neem wel eventuele bijwerkingen in acht (lees: valutarisico EUR/GBP).

AEX-index op basis van slotkoersen op uurbasis in mei 2019

Op dinsdag 21 mei jl. bewoog de AEX-index zich onder een dalende weerstandslijn en boven een stijgende steunlijn. Op basis van de ‘V’-vorm in een reeks van drie handelsdagen wordt bij een hoogste slotkoers in de 3-dagen reeks een bodem herkend. Omgekeerd is sprake van toppatroon. In de grafiek op basis van deze formule geven de groene of rode pijlen op een objectieve wijze het proces aan tussen de vraag- en aanbodkrachten. Meer informatie hierover werd op 14 mei getoond in de technische analyse masterclass Herken toppen en bodems in beurskoersen. We zien nu een proces van twee opeenvolgende lagere toppen en lagere bodems. Deze definitie registreert dus een dalende trend. Bij een nieuw dieptepunten neemt de kramp onder AEX-beleggers naar verwachting toe. Vaak wordt er dan voor gekozen om aandelen te verkopen om van dat gevoel af te komen.

De meest recente Masterclass met Edward Loef – “Herken toppen en bodems in beurskoersen” kunt u hieronder terugkijken:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker