TA: ‘Goed 1e kwartaal BAM en Adyen’

Het eerste kwartaal van 2019 wordt op de Amsterdamse beurs prima afgesloten. Het koersresultaat van de AEX-index (+ 12%) is bijna even sterk als die van vier jaar geleden eind maart 2015 (+ 15%). De aandelen Kon. BAM Groep (+ 57%) en Adyen (+48%) hebben uitstekend gepresteerd.

Kon. BAM Groep

Kon. BAM Groep

Actieve beleggers met een opportunistische inslag willen nog wel eens de competitie aangaan met de AEX- of AMX-index. Beter presteren dan het beursgemiddelde, dat moet toch strelend zijn voor het ego van elke belegger? Door dalende trends te mijden worden verliezen gemeden, hetgeen de kansen op een hoger totaalrendement verhoogt. De positieve kruising van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde in het aandeel Kon.BAM Groep op 13 februari dit jaar gaf een reden om weer te bouwen op positieve vooruitzichten. De koers noteerde op dat moment € 3,047. Bij de actuele notering (€ 3,88) bedraagt de stijging weliswaar geen 57% maar ‘slechts’ 27%. De stijgende roze relatieve sterktelijn (= koersratio BAM/AEX) illustreert nu een gezonde trend.

Adyen

ADYEN vanaf medio juni 2018

Het aandeel Adyen heeft nog niet zo’n lange koershistorie op de Nederlandse beurs, maar toont sinds vorig jaar juni toch wel duidelijke trends. Het is opvallend in de technische analyse hoe vaak steun- en weerstandlijnen zich parallel aan elkaar ontwikkelen. Nu het aandeel Adyen aan de onderkant beweegt van een stijgende steunlijn die drie bodemniveaus met elkaar verbindt, wordt de betekenis van deze trendlijn belangrijker. Een opwaartse uitbraak lijkt daarom in aantocht. Anticiperend op deze uitbraak wordt alvast een stijgende weerstandlijn ingetekend ter verkrijging van potentiële hogere koersdoelen op een later tijdstip dit jaar. Boven het 20-daags gemiddelde mag over een stijging naar de bovenkant van het stijgende trendkanaal in technische zin gespeculeerd worden.

AEX index

AEX-index op kwartaalbasis + staafdiagram kwartaalperformance

De maand maart heeft in de afgelopen 20 jaar een aantal kwartalen met een koersresultaat in de dubbele cijfers afgesloten. De eerste drie maanden van 2015 waren euforisch (> 15%). Deze bovengemiddelde koersstijgingen volgden vaak na een dramatisch verlopen handelskwartaal daarvoor (zie o.a. bearmarket bodems in 2003, 2009, 2011). Het verschil tussen de openings- en slotkoers van het vierde kwartaal 2018 wordt in dit eerste kwartaal bijna volledig ingelopen. Dat is positief, maar nog zo’n prestatie in het tweede kwartaal van dit jaar lijkt onwaarschijnlijk.

LYNX Masterclass: 5 populaire technische indicatoren door technisch analyst Edward Loef

De populairste indicatoren zijn de ‘moving averages’ (MA) en de ‘relatieve sterkte index’ (RSI). De ‘MACD’, ‘Stochastics’ en ‘Directional Movement Indicator’ (DMI) verdienen echter net zo veel aandacht.  In deze masterclass vertel ik,  technisch analist Edward Loef,  u alles over deze technische indicatoren.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker