TA: ‘De goudfuture oogt verraderlijk’

De berichtgeving in de financiële media suggereert een verband tussen de stijging van de goudprijs en het voornemen van president Trump om importheffingen op Europese consumptiegoederen in te voeren. Ook zou de lage rente goud relatief aantrekkelijk maken. Welke boodschap heeft de grafiek?

Goudfuture (spot)

De termijnprijs van goud toont dit jaar een verraderlijk koerspatroon. In de periode vanaf de tweede helft in januari t/m medio maart is een diamantformatie zichtbaar. Het diamantpatroon staat symbool voor intriges (denk aan de legendarische Jamens Bond film getiteld ‘Diamonds are forever’). Het ‘wiebertje’ of ruitvormige patronen duidt op meerdere facetten (lees: invalshoeken), waardoor verschillende benaderingen mogelijk zijn. Nu het diamantpatroon aan de onderkant is verlaten en het meest betrouwbare (H)oofd(S)chouderpatroon gestalte krijgt, lijkt de boodschap niet langer positief. Een daling onder het 20-daags gemiddelde moet deze zienswijze nog wel bekrachtigen.

KPN

De koersgrafiek van het telecombedrijf KPN communiceert haar boodschap beter dan de technische analyse omtrent de goudfuture. Het aandeel KPN toont een duidelijk stijgende trend, waarbij het proces van hogere bodems in de afgelopen maanden keurig wordt opgevangen tijdens een terugtest van de gepasseerde koerstoppen. Ook wijzen de stijgende hellingshoeken van het 20-daags gemiddelde en 120-daags gemiddelde zonder discussie de weg omhoog. In relatieve zin presteert KPN sinds september 2018 ook duidelijk sterker dan de AEX-index. Dat is nog eens een heldere boodschap.

AEX-index

De AEX-index noteert sinds 2018 per saldo zijwaarts. Koersgaten die tijdens zijwaartse trends in de grafiek ontstaan worden vaak na verloop van tijd weer opgevuld met beursnoteringen. De koersgaten (‘gaps’) die tijdens de dalingsfase in december 2018 ontstonden werden in januari van dit jaar weer gesloten tijdens de ingezette herstelbeweging. In de klim omhoog zien we recent opwaartse koershiaten ontstaan (= spiegelbeeld van december). Op basis van het koersverloop sinds de top eind juli mag er nog ‘gap fill’ worden verwacht aan de bovenkant bij AEX 571,27 en later dit jaar aan de onderkant bij AEX 500,56. Het wordt een volatiel beursjaar als we gap-theorie toepassen.

AEX-index

Kijk hier de masterclass over Technische Analyse van vorige week terug:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker