TA: ‘Grondstoffenbedrijven in de lift’

De markt heeft altijd gelijk, zo beweren technisch analisten. Indien beurskoersen een goede indicator zijn voor toekomstig economisch nieuws dan is er wellicht meer reden voor hoop dan vrees. Hoe anders kan het dat twee bekende mijnbouwbedrijven in koerswaarde stijgen?

Glencore International AG (GLEN)vanaf 2016 + 20/120-daags gemiddelden

Glencore International AG is een internationaal beursgenoteerde Brits-Zwitsers bedrijf bekend van de handel (en productie) in metalen, mineralen, energie en agrarische producten. De beurskoers van Glencore kwamt vorig jaar onder druk en hintte daardoor op aanstaande problemen in de wereldeconomie. Dit jaar is er sprake van koersherstel, maar nog niet de helft van koersverliezen zijn ingelopen. Om dit te bewerkstelligen de beurskoers zich boven Gbp 340 moeten zien te klimmen. Als dat niet gebeurt gaan we mogelijk de contouren zien van een enorm (H)oofd(S)chouderpatroon wanneer de beurkoers terugvalt naar Gbp 270. Vooralsnog is het technisch beeld bemoedigend.

Glencore International AG (GLEN)vanaf 2016 + 20/120-daags gemiddelden

Anglo American PLC (AAL) vanaf 2016 + 4/24-weeks gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. Glencore

Anders dan bij Glencore het geval is zien beleggers in Anglo American (een Brits internationaal opererend mijnbouwbedrijf) een fraai meerjarig stijgend trendkanaal. De koerstop van 2018 is opwaarts gepasseerd en de klassieke terugtest heeft inmiddels plaatsgevonden bij ca. Gbp 1900.

In relatieve zin presteert Anglo American afgelopen twee jaar beter dan Glencore, zo blijkt uit de relatieve sterkte analyse (zie roze ratiolijn Anglo American/Glencore). Hoewel fundamenteel analisten beter dan technisch analisten kunnen verklaren waardoor de koersverschillen ontstaan is de moraal van de grafieken duidelijk. De relatieve sterkte vergelijking zou een grondstof moeten zijn voor elke beleggingsoverweging.

Anglo American PLC (AAL) vanaf 2016 + 4/24-weeks gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. Glencore

AEX-index op uurbasis

De koerstop uit 2007 bij een indexstand op 563,98 is in de grafiek op uurbasis niet te zien, maar zou rond AEX 564 voor aanbod moeten zorgen. In de afgelopen week slingerde de AEX-index besluiteloos heen en weer tussen AEX 558,88 en AEX 564,33. Nu de grafiek een opwaartse uitbraak toont naar een nieuw hoogtepunt mag het vizier worden gericht op de koerstop van vorig jaar bij een indexstand van 576,90. Het is niet te zeggen hoe snel deze koerstop kan worden bereikt, maar de schotelvormige koersformatie suggereert een opwaartse versnellingsfase.

Kijk hier de masterclass over Technische Analyse terug:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker