TA: ‘Haperend ASML Holding’

In maart dit jaar leidde de herweging van de AEX-index tot de zwaarste weging in het aandeel ASML Holding. Dat vraagt om een extra aandacht voor de relatieve sterkte.

ASML Holding in de afgelopen drie maanden + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index (in het roze)

Het aandeel ASML Holding heeft tot 13 juli dit jaar bovengemiddeld sterk gepresteerd. De beurskoers bereikte een maand geleden de hoogste stand van dit jaar en dat gold niet alleen in nominale zin. Ook tegenover de AEX-index bleek tot 13 juli sprake van outperformance. De dalende (roze) relatieve sterktelijn toont nu een proces van lagere toppen. ASML Holding is niet langer de vertrouwde steunpilaar. In de beurskoers van ASML Holding tekent zich een kleine en grotere variant van het hoofdschoudertoppatroon af, hetgeen wijst op topvorming. Dat betekent dat zowel ASML-aandeelhouders als AEX-marktparticipanten nu beter hun zegeningen kunnen tellen.

DJ Stoxx 600 Technologiesector + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600 index

Op 22 juli blijkt de Europese technologiesector in een doodlopende steeg te zijn gelopen. De opwaartse ambities liepen stuk op een muur van maar liefst drie trendlijnen. Een correctie van ca. 7% deed de Europese DJ Stoxx 600 Technologysector terugvallen onder de koerstop van begin dit jaar. De herstelbeweging leverde begin deze week een hogere bodem op bij 563,52. In relatieve zin vlakt de fase van outperformance af, dus de technologiesector is niet langer de sector waarin het geld instroomt. Er kan natuurlijk sprake zijn van een normale adempauze, maar de drie trendlijnen die vorige maand samenspanden zorgen wel voor een steviger weerstand.

Nasdaq-100 index in 2020 + simpel gemiddelden (10, 20, 50 en 200-daags)

Het (blauwe) 10-daags koersgemiddelde dat in de grafiek van de Nasdaq-100 index wordt getoond blijkt sinds begin april voortdurend boven het (groene) 20-daags gemiddelde te bewegen. Hierna volgde een opwaartse kruising van het 20-daags gemiddelde door het (oranje) 50-daags gemiddelde en in mei steeg het 50-daags gemiddelde boven het 200-daags gemiddelde. De hellingshoeken van de genoemde gemiddelden zijn allen stijgend. Dat dwingt de stijgende trend te respecteren. De recent hogere bodem in de Nasdaq-100 index (= 10.855,06) wijst erop dat de vraag nog krachtig genoeg is om de stijgende trend te respecteren. Al het overige is fantasie en speculatie over de vraag of de huidige waardering wel of niet terecht is.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker