TA: “Heineken of ABN AMRO?”

Voor de fundamentele redenen om te kopen of te verkopen hoeft u deze technische analyse blog niet te lezen. Wat natuurlijk wel interessant is om te weten of u zich op de koerssprong in het aandeel Heineken (+ 6,6) of koersdaling in ABN AMRO Group (-6,6%) had kunnen voorbereiden?

Heineken vanaf 2016 + 20/120-daags gemiddelden

Volgens de opsteller van de blog is het buitengewoon riskant om de toekomstige richting van de beurskoersen te voorspellen. Er kunnen daarentegen wel uitspraken worden gedaan over de richting van de beurskoersen door te kijken naar de beurskoers in relatie tot afgeleide koersgemiddelden. Een simpel voorbeeld: op 23 augustus 2018 daalde het (blauwe) 20-daags gemiddelde afgeleid van de beurskoers Heineken onder het (rode) 120-daags gemiddelde. Conclusie: de trend wijzigde van stijgend naar dalend. Een positieve kruising moet nog plaatsvinden, maar de stijging van de beurskoers boven het 120-daags gemiddelde op 5 februari 2019 gaf wel een hint richting een bodem-proces (boven een stijgend 20-daags gemiddelde).

ABN AMRO Group vanaf 2017 + 20/120-daags gemiddelden

Het tegenovergestelde van de prijsstijging in het aandeel Heineken zien we vandaag terug in de koersdaling van het aandeel ABN AMRO Group. De recente prijsstijging op 18 januari 2019 had toch ook als bodemproces kunnen worden beoordeeld? Ja, dat had gekund, maar de beurskoers van ABN AMRO Group is sinds 31 januari 2019 weer onder het 20-daags gemiddelde weggezakt. Herstelpogingen bleven tot dusver uit. Een technische reden dus om te veronderstellen dat het dalende trendkanaal in ABN AMRO Group intact blijft (totdat het tegendeel wordt aangetoond). Merk ook op dat de (roze) relatieve sterktelijn ten opzichte van de AEX-index wegzakt naar een nieuw meerjarig dieptepunt.

S&P 500 index (10 minutengrafiek ingezoomd op afgelopen handelsdagen)

Wall Street blijft leidend voor het beurssentiment in Europa. De AEX-index profiteert dan ook van de stijgende trend aan de overkant van de oceaan. Hoelang zal het koersherstel aanhouden? De 10-minutengrafiek van de S&P 500 index toont sinds de laatste milde correctie weer een stijgende tendens. In de interpretatie van Elliott Wave golven is de stijgingsfase pas compleet na een correctieve beweging aangeduid als ‘4’ waarna een laatste stijgingsfase de rally afmaakt. Kijkend naar het tijdvenster komt een top in de komende dagen binnen handbereik.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker