TA: ‘ING Groep en Aegon koopwaardig?’

De banken en verzekeraars waren 20 jaar geleden (in het jaar 2000) relatief zwaar vertegenwoordigd in de beursindices en zeer geliefd onder beleggers. Maar hoe zit dat nu?

ING Groep op kwartaalbasis vanaf 1991 (logaritmische schaal)

Al sinds jaar en dag worden de beursgenoteerde Nederlandse banken en verzekeraars ondersteund door koopaanbevelingen. Nederland heeft op het gebied van ‘financial engineering’ een naam hoog te houden. Helaas is de trend op de beurs deze eeuw gevrijwaard voor grote koersschokken. Het aandeel ING Groep bereikte in 1998 een hoogste notering iets onder € 60. Nu noteert het aandeel krap boven € 5 per aandeel. De beurskoers is sinds haar hoogste notering 92% van de beurswaarde kwijtgeraakt. Gelukkig noteert ING Groep ruim 280% boven haar laagste notering uit (€ 1,77) opgemaakt in maart 2009.

AEGON vanaf 1985 op kwartaalbasis (lineaire schaal)

De koersontwikkeling van het aandeel AEGON hoort – net zoals de grafiek van ING Groep – bij voorkeur op basis van een goede tijd-/prijs perceptie afgebeeld te worden op logaritmische schaal. Dat wil zeggen, weergegeven op basis van de procentuele koersveranderingen in plaats van een prijs-as waar de afstand van € 5 naar € 10 even groot is als van € 45 naar € 50. Toch is het wel interessant om een idee te krijgen voor een historisch perspectief wat de gevolgen op de langetermijn kunnen zijn van parabolische koersstijgingen zoals in de periode 1985 t/m maart 1999. De beurskoers van Aegon is in 21 jaar teruggevallen van € 53,68 naar zojuist € 2,12. Wat lastig te zien is zijn belangrijke bodems, zoals in maart 2009 (€ 1,83) en najaar 1987 (€ 0,975). Wat erg laag lijkt, kan misleidend zijn.

iShares Global Financials en iShares Global 100 ETF’s vanaf 30 sept 2007 op kwartaalbasis

De wereldwijde gevolgen van het besmettelijke coronavirus laten in de loop van dit eerste kwartaal duidelijk diepe sporen na in de wereldwijde aandelenkoersen. iShares Global 100 ETF (tickersymbool IOO) is momenteel teruggevallen tot onder de slotkoers van het eerste kwartaal 2017. De financiële waarden zijn in technische zin een achilleshiel. De iShares Global Financials ETF (tickersymbool IXG) heeft de koerstop van eind 2017 niet weten te passeren. Sterker nog, sinds het derde kwartaal van 2007 blijkt iShares Global Financials ETF ruim gehalveerd in waarde. De internationaal georiënteerde aandelenbelegger is sinds 2007 beter af (geweest) met een wereldwijd gespreide aandelentracker.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker