TA: ‘Kiezen tussen ABN AMRO en ING Groep’

De Europese DJ Stoxx 600 index noteert thans op een index stand rond 374. Op 31 december 2007 stond er een indexstand van 364,64 op het koersenbord. Vergelijk deze geboekte koerswinst van 2,7% eens met die van de Europese DJ Stoxx 600 banks index die nu ruim 67%(!) lager staat.

ABN AMRO Group vanaf december 2017

De koersprestaties in de DJ Stoxx 600 banks sector staan in schril contrast met die van de breder samengestelde Europese beursgraadmeter. Koopjesjagers zien op dit moment de genoemde bankindex genoteerd rond 137,58. Deze waardering is nog lager(!) dan de slotstand van 31 december 2008 (= 149,51) nadat de bankcrisis in alle hevigheid had toegeslagen. De vraag rijst dan ook wat een belegger aan moet met een belang in het aandeel ABN AMRO Group (zie grafiek). Het dalende trendkanaal van afgelopen jaar is volledig intact en vandaag werd een nieuw dieptepunt gesignaleerd. Vorige week berichtte Het Financiële Dagblad dat banken nog net zo risicovol beleggen als voor de crisis. De grafiek van ABN AMRO Group toont aan wat dat betekent.

ABN AMRO Group vanaf december 2017

ING GROEP vanaf 2018

Het aandeel ING Groep heeft in de eerste maanden van dit jaar kunnen profiteren van een terugkerend vertrouwen onder haar aandelenbeleggers. Het zou flauw zijn om te beweren dat de opleving voor te danken is aan het algemeen verbeterde sentiment in de aandelenmarkten. Toch wordt ook wel beweerd dat een goed economisch systeem en goede economische vooruitzichten alleen mogelijk zijn als ook de financiële waarden sterk presteren. Het aandeel ING Groep heeft de twijfelachtige eer weer terug te vallen in een oude gewoonte. Dat wil in dit geval zeggen, een daling onder haar afgeleide 120-daags gemiddelde. De hellingshoek van dit gemiddelde is nu ook weer omlaag gericht. Het vertrouwen in ING Groep heeft in de markt nog geen duurzaam karakter.

ING GROEP vanaf 2018

AEX-index lijngrafiek op uurbasis

Op dinsdag 14 mei in het LYNX Masterclass programma aandacht geschonken aan technieken ten behoeve van de uitdaging herken toppen en bodems in beurskoersen. Een bodem zou kunnen worden herkend aan de vorm van de letter ‘V’. Drie slotkoersen kunnen via een lijn met elkaar worden verbonden. Wanneer de derde slotkoers boven de eerste slotkoers uitstijgt en de middelste slotkoers is de laagste van de drie, dan voldoet dit aan een bodemkarakteristiek. Deze zienswijze is ook toepasbaar op uurbasis. Er lijkt nu op uurbasis een hogere bodem te worden gevormd na een opwaartse trendbreuk boven een dalende weerstandlijn. De betekent dat er stijgende steunlijn mag worden getekend om de opwaartse krachten een kans te bieden. Toppen laten de omgekeerde ‘V’-beweging zien. U heeft dus nu een aantal technische criteria als hulpmiddel tijdens actieve daytrading.

AEX-index lijngrafiek op uurbasis

Vanavond geeft Edward Loef om 20:00 een masterclass, dit keer met als onderwerp “Herken toppen en bodems in beurskoersen”. Schrijf u snel in:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker