TA: ‘Kopen of liever verkopen?’

De beursbarometers kregen gisteren opeens te maken met een deuk in het positieve sentiment. De correctie biedt zowel kansen als bedreigingen. Wat nu te doen? Kopen of verkopen?

FUGRO vanaf december 2017 op dagbasis + 20/120-daags gemiddelden

Het marktgedrag in de komende 24 uur is in het algemeen lastig te voorspellen. De markt heeft tijd nodig om alle informatie te verwerken en dat kost tijd. En trends in beurskoersen hebben een proces nodig van opeenvolgende toppen en bodems om een duidelijke richting te ontdekken. Het aandeel Fugro is wellicht een voorbeeld van voortschrijdend inzicht via de combinatie van het 20-daags gemiddelde en het 120-daags gemiddelde. In juli 2017 gaf de neerwaartse kruising in de gemiddelde aanleiding om tot verkoop over te gaan. Eind oktober toonde de positieve kruising dat het weer tijd was om te kopen. De actuele daling biedt dan ook vooral kansen, waarbij het 120-daags gemiddelde iets boven € 7,00 als indicatieve stoploss kan worden gehanteerd.

ArcelorMittal vanaf december 2018 + 20/120-daags gemiddelden

In de afgelopen 12 maanden bewoog het 20-daags gemiddelde afgeleid van de beurskoers ArcelorMittal vrijwel voortdurend onder het afgeleide 120-daags gemiddelde. Beleggers konden hieruit afleiden dat koopacties bovengemiddelde risico’s met zich zouden meebrengen. Na de positieve kruising op 8 november dit jaar geldt precies het omgekeerde. Momenten van zwakte zoals nu te zien bij een beursnotering onder het 20-daags gemiddelde bieden juist mooie instapkansen in de hoop en verwachting dat het proces van hogere bodems boven het 120-daags gemiddelde intact blijft. Bij een daling onder het 120-daags gemiddelde (< € 14) komt er pas verandering in deze positieve benadering. Samengevat: beurskoersen tussen beide gemiddelden zijn eigenlijk een excuus om in actie te komen, waarbij de hellingshoek van het 120-daags gemiddelde bepalend is voor de vraag kopen of verkopen?

AEX-index vanaf december 2018 + 20/120-daags gemiddelden

De hoogste slotkoers in de maand juli werd in de AEX-index opgemaakt bij 583,26. De hoogste intraday notering op 1 oktober dit jaar werd bij een indexstand op 584,29 bereikt. Op 4 november werden beide niveaus opwaarts gepasseerd en was de uitbraak nadien een feit. Bij de opmaak van dit rapport werd een laagste notering op 581,02 waargenomen en tegelijkertijd een test van de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden. De komende uren/dagen worden heel belangrijk, want in principe mag de AEX niet onder de stijgende steunlijn sluiten. Dat zou immers wijzen op een trendbreuk en dus het begin van potentieel minder gunstige tijden. Kortom, de optimisten moeten per direct in actie komen wil de stier op het Damrak niet door z’n hoeven zakken.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×