TA: ‘MACD koopsignaal Dow Jones Index?’

In de educatieve ‘Masterclass’-reeks van LYNX Brokers werden gisteren enkele populaire technische indicatoren besproken waaronder de Moving Average Convergence Divergence (MACD) indicator. In de Dow Jones Index wordt een MACD-koopsignaal waargenomen. Gaat dat winst opleveren?

Dow Jones Industrial Average op dagbasis + MACD

De MACD-indicator is opgebouwd uit drie verschillende (exponentieel) gemiddelden. Als basis wordt het verschil gemeten tussen het 12-perioden exponentieel gemiddelde en het 25-perioden exponentieel gemiddelde. In de koersgrafiek van de Dow Jones Industrial Average wordt de uitkomst van deze berekening zichtbaar via de rode MACD-lijn. Wanneer we van deze uitkomst het 9 perioden exponentieel gemiddelde afleiden en in een histogram afbeelden, dan zien we opwaartse kruisingen die leiden tot ‘MACD Buy’-signalen en neerwaartse kruisingen die leiden tot ‘MACD Sell’-alerts. In een zijwaartse markt leiden deze signalen doorgaans tot een optelsom van koersverliezen. Maar in een sterke trending markt (zie januari t/m februari 2019) blijkt deze techniek winstgevend.

Nu het MACD-histogram boven de nullijn beweegt krijgen de MACD-buy signalen meer betekenis. Onder de nullijn geldt dat juist voor MACD-sell alerts.

Dow Jones Industrials Average op maandbasis + LYXOR Dow Jones Industrials Average ETF + MACD

Hedenavond komt ook de MACD-indicator ter discussie. De afkorting MACD staat voor de Engelstalige aanduiding Moving Average Convergence Divergence. De MACD heeft dus iets te maken met koersgemiddelden en onderlinge afwijkingen tussen deze koersgemiddelden. De MACD is een trendvolgende indicator die trendveranderingen in positieve of negatieve zin signaleert. De MACD afgeleid van de Franse CAC-40 op maandbasis blijkt in de afgelopen 20 jaar bijna 4600 indexpunten koerswinst te hebben geboekt. De CAC-40 heeft sinds eind februari 1999 slechts 1331 punten koers-winst gerealiseerd via een ‘buy & hold’-tactiek. De MACD-indicator mag dus gerust een populair hulpmiddel worden genoemd. Althans, voorzover toegepast op maandbasis!

AEX-index

Een goede ‘fundamenteel analist’ weet uit de bedrijfscijfers informatie te halen die anderen over het hoofd zien. Voor de praktijkbeoefenaars van de beleggingsfilosofie ‘technische analyse’ geldt hetzelfde. Niet-ingewijden laten zich al gauw verleiden tot het trekken van conclusies op basis van een veronderstelde theorie. In praktijk kan dat nergens toe leiden. Zo blijkt het consistent opvolgen van MACD Buy en Sell signalen op weekbasis afgeleid van de AEX wisselend verlies en winst op te leveren. De grafiek toont bovenin de optelsom van het aantal gewonnen indexpunten. De conclusie luidt dan ook dat niets altijd werkt onder alle omstandigheden. Deze constatering wist u wellicht al, maar voor de beginnend beleggers is dit misschien toch een ‘eye-opener’.

Kijk hier de masterclass van Edward Loef terug:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker