TA: ‘Monsterdraai in Bunds?’

De spreekwoordelijke kruik gaat zo lang te water, tot hij barst. Als men risico’s steeds blijft nemen dan gaat het een keer mis.

German Bund future vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden

Op 6 maart dit jaar steeg het termijncontract op de 10-jaars Duitse staatslening intraday naar een hoogste notering op 179,56 en slotkoers op 179,44. Op 3 september 2019 werd eerder de vorige hoogste slotnotering aller tijden gezet op 179,32 na een intraday hoogste notering ooit op 179,67. De koersgrafiek toont als gevolg van terugkerende verkoopdruk nu ‘M’-patroon. De dubbele top is een bekend trendomkeerpatroon. De trendbreuk op 16 maart dit jaar onder het 120-daags gemiddelde en onder de stijgende steunlijn bevestigt de trendwijziging. Nu ook een lagere top is gezet tijdens de klassieke terugtest, dreigt de trendomkeer ‘monsterlijke’ betekenis te krijgen voor de obligatiemarkt.

Nederlandse 10-jaars rente vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden

Wanneer de (lange) kapitaalmarktrente daalt, stijgen in de regel de vastrentende waarden. De verschillen tussen de vaste rente en de veranderende actuele rente worden in de prijsvorming tot uitdrukking gebracht. De stijgende 10-jaars rente op de Nederlandse staatslening betekent dus het omgekeerde. Obligatiebeleggingen worden minder waard. De neerwaartse uitbraak in de 10-jaars Nederlandse rente vorige maand onder het dieptepunt van vorig jaar heeft een dubbele bodem geproduceerd. Hierdoor is het fundament verstevigd voor een scenario van rentestijgingen. De eerste technische bewijsvoering levert de recente hogere bodem en de opwaartse kruising erna van het afgeleide 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde. Nederlandse staatsobligaties zijn dus niet meer een ‘veilige haven’.

Italiaanse 10-jaars rente vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden

In de Italiaanse 10-jaars rente werd dit jaar een hogere bodem gezet boven de bodem uit 2018. Daarna ontstond als gevolg van een extreme felle rentestijging een ‘W’-patroon in de koersgrafiek. Het ‘W’-patroon duidt op een bodemfase. Op 16 maart dit jaar steeg het afgeleide 20-daags gemiddelde boven het (stijgende) 120-daags gemiddelde. Hieruit kan worden geconcludeerd dat ‘de markt’ een opwaartse trend registreert in de Italiaanse kostprijs van langlopend schuldpapier van de Italiaanse overheid. Deze kruising in de gemiddelden liep vooruit op de kruising in de genoemde gemiddelden afgeleid van de Nederlandse 10-jaars rente. Met enig bravoure kan daarom worden beweerd dat de Italiaanse markt in staatsschulden de toon heeft gezet voor wat betreft de trend.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker