TA: ‘MSCI USD World Index test driedubbele steun’

Vandaag verschijnen er extra NOS-uitzendingen over het coronavirus. De media beleven gouden tijden. Aandelenbeleggers kijken liever naar de wereldaandelenindex.

MSCI USD World Index op weekbasis + 40-weeks gemiddelde + RSI(14)

Naar verluid zou het geringste nieuwe mediabericht over nieuwe besmettingen van het coronavirus direct terug te zien zijn in nieuwe verkoopgolven in de aandelenindices. Het is daarom wellicht handig om even wat meer afstand te nemen, zodat het grotere plaatje in wat gezonder perspectief wordt gezien. De MSCI USD World index in de weekgrafiek bevindt zich nu in de nabijheid van de voormalige koerstop van begin 2018 en aan de onderkant van de stijgende steunlijn getrokken vanaf het dieptepunt eind 2018. Vlak daaronder ligt het 40-weeks gemiddelde (of op dagbasis het meer populaire 200-daags gemiddelde). Drie indicatieve technische steunpilaren zouden nu een vangnet moet vormen om de wereldwijde dalingsfase in aandelen te stoppen.

CBOE Volatility index op uurbasis vanaf 13 januari 2020

De Amerikaanse volatility-index (VIX) bewoog tot 20 januari dit jaar op zeer lage niveaus. Rust en genoegzaamheid waren toen dominant. Daarin kwam van 20 januari verandering in dit sentiment door nieuws omtrent een Chinees virus. Wereldwijd laaide de onrust even op, maar daarna leek het alsof de gevolgen van dit nog onbekende virus werd ontkend. Sinds deze week is hier duidelijk verandering in gekomen. De snelheid waarmee het coronavirus zich verspreid zorgt voor een explosieve stijging in de volatility-index (VIX). Wie nu naarstig op zoek is naar een betekenisvolle bodem in de aandelenmarkten kijkt daarom uit naar een piek in de VIX-index. VIX-waarderingen boven 35 zijn niet uitgesloten, maar duren meestal relatief kort. Maak die boodschappenlijst dus!

AEX-index vanaf maart 2019

De AEX-index laat nog geen concreet bewijs zien van iets dat op een bodem van enige betekenis lijkt. De vrije val weet nog nergens een haakje te vinden om de koersdaling te stuiten. Begin oktober werd bij een indexstand op 553,85 een bodem gevormd onder de koerstop van 2007 (= 563,98). De koerstop uit 2007 wordt geacht nu een meerjarige steun te vormen. Naarmate de daling onder 563,98 aanhoudt zal menig beleggers/speculant begrijpelijkerwijs onrustiger worden. En onder 553,85 ontstaat er kwade kans richting AEX 530-535 als richtsnoer voor actieve handelaren. Het is scenario dat vooral opdoemt als er vrijdagavond geen enkel teken van koersherstel is ondernomen.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker