TA: ‘Nasdaq-100 index valt uit trendkanaal’

Wereldwijd dalen de beurskoersen. Wall Street heeft lange tijd leiderschap getoond, maar valt nu ook uit de boot. De Nasdaq-100 index valt uit haar stijgende trendkanaal.

Nasdaq-100 index vanaf december 2018 + 20/120-daags gemiddelden, parabolic SAR en RSI(14)

Bij de opmaak van deze technische analyse blog blijkt er sprake van een waar spreekwoordelijke bloedbad. De beurskoersen van bekende aandelenindices verliezen momenteel meer dan 10% op weekbasis. En het einde ervan lijkt nog niet in zicht. De Nasdaq-100 index heeft lange tijd leiderschap getoond op Wall Street, maar valt bij de opening van de laatste handelsdag deze week uit haar stijgende trendkanaal. Beleggers anticiperen op minder gunstige tijden, zoveel maakt de grafiek wel duidelijk. De relatieve sterkte index (RSI) is diep ‘oversold’ geraakt en nodigt een technisch herstel uit. Dat herstel komt wellicht, maar zal mogelijk niets meer of minder dan een technische pullback opleveren naar de gebroken stijgende steunlijn die dan de rol van weerstand gaat vervullen.

Goudprijs vanaf 2019 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterke t.o.v. Nasdaq-100 index

De verkoopdruk die in de Nasdaq-100 index is ontstaan wijst op een uitstroom van middelen uit de Amerikaanse aandelenmarkt. De vrijkomende middelen zoeken uiteraard een alternatieve bestemming. De stijgende trend van de termijnprijs van goud toont aan dat een belegging in dit edele metaal een prima oplossing is om het risico van koersdalingen te mijden. Wat wel handig is om te kopen op momenten van zwakte, zolang die zwakte maar wordt opgevangen door een stijgend 20-daags gemiddelde boven een stijgend 120-daags gemiddelde. Deze twee voorwaarden duiden immers op kortetermijn en langetermijn vertrouwen. Nu de goudprijs terugvalt doet zich eigenlijk een gouden herbeleggingsmogelijk voor.

AEX-index o.b.v. vijf minuten vanaf 11 februari 2020

De koersgrafiek van de AEX-future toonde in de periode 13 februari t/m 20 februari een zijwaarts koersverloop. Optimisten en pessimisten hielden elkaar in evenwicht zonder al te grote koersuitslagen. Aan deze ‘wait and see’-houding kwam op 21 februari heel subtiel een eind via een daling onder 621. Beleggers kregen een weekend lang de tijd om na te denken wat te doen. Gebrek aan biedingen of haast met laatllimieten duwden het termijncontract met een ‘gap down’ begin deze week omlaag en het kwam niet meer goed. Nu doet zich een nieuw probleem voor. Beleggers krijgen het hele weekend opnieuw de tijd om na te denken wat te doen. Dat belooft weinig goeds als we de weekendbeschouwingen tot ons door laten dringen.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker