TA: ‘PASSIEF BELEGGEN = WENSDENKEN’

De wereld is wakker geschrokken. Er waart een virus rond. De gevolgen zijn verlammend. Is het nu tijd om stil te zitten afwachten of om juist actief te worden?

Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

Een beurswijsheid adviseert om stil te zitten als je door de markt wordt geschoren. Die wijsheid is mooi gezegd, maar de praktijk werkt toch echt heel anders. De koersgrafiek van Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) toonde in de afgelopen weken tijdens de koersdalingen bovengemiddelde handelsomzetten. Tegenover elke koper staat een verkoper. In de afgelopen twee weken bleek het eindresultaat op weekbasis negatief. De On Balance Volume (OBV) indicator toont aan dat beleggers grote haast hebben met verkoopacties, terwijl breedgespreide aandelentrackers juist gepropageerd worden als passieve beleggingsinstrumenten. Passief beleggen is dus wensdenken.

iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (AGG) + relatieve sterkte t.o.v. iShares MSCI ACWI ETF (ACWI)

Je kunt als particuliere belegger natuurlijk lokaal focussen welke kruimels er in het al het beursgeweld zijn blijven liggen om op te rapen. Je kunt echter ook kijken naar wat er op het grote wereldtoneel geschiedt, want dat bepaalt straks of je wel in de goede beleggingscategorie investeert. iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (AGG) vertegenwoordigt het meeste belegd vermogen in obligaties. De relatieve sterktelijn afgezet tegen de aandelentrackers iShares MSCI All Countries World Index ETF (ACWE) toont een trendbreuk en wordt dus relatief aantrekkelijk beoordeeld door de markt. Echter, het ‘long legged doji’-patroon op kwartaalbasis in de AGG-ETF wijst nu op grote besluiteloosheid in de markt voor vastrentende waarden. Dat duidt op enorme twijfels.

EUR/USD vanaf juni 2018

Het valutapaar EUR/USD toont in de afgelopen twee jaar een dalende trend. De euro is dus de zwakke broeder en de Amerikaans dollar de sterkste van de twee. In de afgelopen maanden zien we koersuitslagen steeds groter worden. Hierdoor ontstaat een zgn. megafoonpatroon. De megafoon wordt doorgaans ingezet als er een oproep gedaan wordt aan een grote menigte. De boodschap van het megafoonpatroon zou weleens een groeiend wantrouwen kunnen duiden over wat euro’s en/of dollars nu eigenlijk echt waard zijn.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker