TA: ‘Positief, maar ook weer niet?’

Wall Street kreeg op maandag 18 mei vleugels. Wall Street reageerde zeer positief op de spierballentaal van Fed-voorzitter Jerome Powell. 

Emini S&P 500 future op uurbasis afgelopen drie maanden

Als de brandweer uitrukt, dan biedt dat uitzicht op hulp bij het blussen van de brand. Als de brandweer met groot materieel voorbij raast, dan is er waarschijnlijk toch iets meer aan de hand dan enkel een simpel schuurbrandje. Deze beeldspraak illustreert de positieve boodschap van Fed-voorzitter Jerome Powell om alles uit de kast te zullen halen om het financiële stelsel overeind te houden. Of hier een spreekwoordelijk schuurbrandje ontaardt in een soort financiële ‘S.E.Fireworks’-debacle (denk aan de ‘Enschede’-ramp) is – zeker voor een chartist – als toeschouwer niet goed te beoordelen. Feit is wel dat er meer nodig is om het vertrouwen in het Emini S&P 500 koersverloop te ondersteunen.

Euro Stoxx 50 index op uurbasis afgelopen drie maanden

In de Euro Stoxx 50 index tekent zich na de laatste bodem een stijgend trendkanaal af waarbij steun- en weerstandlijnen evenwijdig aan elkaar lopen. Dat is in aanleg een positieve ontwikkeling. Echter, bij nadere beschouwing is er in de afgelopen vijf weken nauwelijks vooruitgang geboekt. Een opwaartse uitbraak eind april bleek geen twee dagen stand te houden en was waarschijnlijk een kwestie van ‘windowdressing’ in het kader van de performance-overzichten op maandbasis. De neerwaartse uitbraak vorige week bleek daarentegen een beartrap na twee gesneuvelde stijgende steunlijnen. Kortom, aandelenbeleggers met een focus op de Euro Stoxx 50 noteren een tradingrange tussen 2700 en 3000 voor een indicatieve steun respectievelijk weerstand. Echt overtuigend is het plaatje echter voor niemand.

Xetra DAX index afgelopen vijf jaar

Natuurlijk stemt het recente koersherstel in de Euro Stoxx 50 menig aandelenbelegger in Europa positief. Maar eigenlijk ook weer niet, want een stijgende steunlijn is dit jaar op overtuigende wijze neerwaarts doorbroken na een periode van ruim vier jaar. De Euro Stoxx 50 index noteert ook onder het niveau van 19 mei 2015 dus er is vijf jaar aan noeste arbeid verstreken om de vruchten te plukken van alle positieve inspanningen in de afgelopen jaren in Europa. Er moet nog een extra koersstijging boven de stijgende steunlijn worden gesignaleerd om weer vertrouwen terug te krijgen. Onder de stijgende steunlijn voelt de chartist toch een vorm van grote weerstand.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker